Kultura > Film/TV

Ko će večeras kući da ponese ZLATNI GLOBUS? Favoriti za HOLIVUDSKU NAGRADU "Barbi" i "Openhajmer"

Zlatni globus je, po pravilu, uvek odlična prognoza i uvertira za Oskara

Izvor: K1info/Tanjug

07/01/2024 > 09:57

podeli vest:

Ko će večeras kući da ponese ZLATNI GLOBUS? Favoriti za HOLIVUDSKU NAGRADU "Barbi" i "Openhajmer"
Foto: Tanjug/AP


Popularna filmska nagrada u Holivudu “Zlatni globus” biće dodeljena po 81. put večeras u hotelu Beverli Hilton na Beverli Hilsu, u Los Anđelesu.

Na listi nominacija vodi globalni fenomen "Barbi" Grete Gervig sa 10, a na drugom mestu je “Openhajmer” Kristofera Nolana sa osam nominacija. 

Zlatni globus je, po pravilu, uvek odlična prognoza i uvertira za Oskara, tako da mnogi dobitnici Globusa mogu biti i laureati nagrade Američke filmske akademije.  

Magazin "Varajati" je neposredno pre objavljivanja nominovanih za Zlatni Globus objavio članak u kome se navodi da se najviše očekuje od filma "Barbie" Grete Gervig, ostvarenja "Openhajmer" vizionara Kristofera Nolana, "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa, a da se visoko kotira i monumentalni ep od tri i po sata “Ubice Cvetnog Meseca” Martina Skorsezea, kao i "Anatomija pada" francuske rediteljke Žistin Trije. 

Nominacije u 26 kategorija objavljene su početkom decembra, a prema konceptu uvedene su dve nove - Najbolji blokbaster (najveća zarada filma na blagajnama) i Najbolja izvođenje u stend-apu. 

Foto: Pexels.com

 

Svaka kategorija sada ima po šest nominacija umesto pet, a za njih glasa oko 300 filmskih novinara. 

Od televizijskih serija prva na listi je "Succession" sa devet, a "The Bear" i "Only Murders in the Building" (igraju Stiv Martin, Selena Gomez, Martin Šort, gostuje i Meril Strip) imaju po pet nominacija. 

Program ceremonije dodele "Zlatnih globusa" vodiće komičar i glumac Džo Koj, što je objavljeno samo dve nedelje pre same ceremonije.
 

Ostavite komentar