Kultura > Film/TV

Glumac Ognjen Mićović za Reflektor: Film "Čuvari formule" postavlja pitanje šta znači ŽRTVOVATI SE za DRUGOG ČOVEKA

U filmu Dragana Bjelogrlića igra Životu Vranića, mladića iz sela kod Čačka

Izvor: K1info/Tanjug

24/10/2023 > 12:34

podeli vest:

Glumac Ognjen Mićović za Reflektor: Film "Čuvari formule" postavlja pitanje šta znači ŽRTVOVATI SE za DRUGOG ČOVEKA
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Ognjen Mićović koji je govorio o svojoj ulozi u filmu "Čuvari formule", čija je beogradska premijera večeras u MTS dvorani i Sinepleks Galeriji.

Mićović je rekao da u filmu reditelja Dragana Bjelogrlića igra Životu Vranića, koji je bio mladić iz sela Mojsinje kod Čačka, i ističe da je glumački "kada pričamo priču drugog najvažnije razumeti tog čoveka".

- Života je neko ko se razlikuje od svojih kolega naučnika time što ne gubi nadu i veru u ozdravljenje. Širi svoju divnu energiju drugima i time kao da ohrabruje sebe i svoje prijatelje u Parizu - rekao je glumac.

"Čuvari formule" govori o akcidentu u nuklearnom Institutu Vinča pedesetih, i potom lečenju ozračenih naših naučnika u Francuskoj, a Mićović je dodao da se Života "i u tim strašnim okolnostima trudio da zadrži zdrav duh iz naroda, nikad nije gubio smisao za humor, ni u najtežim situacijama".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Smatrajući da svaki film i predstava sadrži na kraju plemenitu poruku, Mićović je ocenio da se "Čuvari poruke" u tome ne razlikuju, već po tome što donosi "priču koju ljudi većinom ne znaju":

- Ona je važna zato što ruši narativ današnji da je svet sve gori i gori. Ne verujem u to. Mislim da plemenitost postoji i da film postavlja pitanje šta to znači žrtvovati se za drugog čoveka. Film jasno i čvrsto dokazuje kako je to moguće, i na kraju lako - naveo je glumac.

Pošto je ulogu u "Čuvarima formule" dobio na trećoj godini studija glume, Mićović je istakao da je veliku pomoć da izbrusi svoj talenat imao od profesora Borisa Isakovića i kolega sa klase. Pored toga, spremajući ulogu čitao je o pedesetim godinama, slušao muziku, gledao filmove i čitao romane iz tog vremena, kako bi "uhvatio neku reč, žargon, koji bi dijalog učinili autentičnim".

O samom događaju, Mićović se informisao preko romana Gorana Milašinovića "Slučaj Vinča" i dnevnika naučnika Radojka Maksića.

Upitan kakva su mu očekivanja od budućnosti, Mićović je naveo da mu je ambicija da radi "sa dobrim ljudima, koji će da ginu za neku priču".

- Meni je važno da budem okružen posvećenim ljudima, koji temeljno rade, ništa na brzinu i da priča ima snažnu poruku - rekao je glumac.

Mićović je istakao da je u radu na "Čuvarima formule" bio "okružem divnim ljudima bez kojih ne bi uradio ništa", kao što su mu u kreiranju uloge pomogli Nikola Todorović, Đorđe Vojvodič i Bjelogrlić, a tu su i sve "divne kolege i neki prijatelji koji su se borili sa teškim bolestima".

Ostavite komentar