Kultura > Film/TV

Održana BEOGRADSKA PREMIJERA filma "Čuvari formule", OVACIJE ZA BJELU I EKIPU

Film je snimljen na osnovu romana Gorana Milašinovića "Slučaj Vinča", Bjelogrlić kaže da mu je bio "najteži u karijeri"

Izvor: K1info/Tanjug

25/10/2023 > 08:53

podeli vest:

Održana BEOGRADSKA PREMIJERA filma "Čuvari formule", OVACIJE ZA BJELU I EKIPU
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Film "Čuvari formule" imao je u utorak veče beogradsku premijeru u ispunjenoj MTS dvorani, gde se gledaocima poklonila ekipa filma na čelu sa rediteljem Draganom Bjelogrlićem, koja je nagrađena višeminutnim stojećim ovacijama. 

Bjelogrlićeva drama sa elementima trilera i misterije stigla je do burnih aplauza u MTS dvorani posle letošnje premijere na filmskim festivalima u Lokarnu i Sarajevu, uz posebno prikazivanje u Parizu.


- Beograd je Beograd. Sve smo ovo prošli, ali moramo da prođemo Beograd večeras, a to nije lako. Krenuli smo pre tri meseca i mislio sam da će ovo biti rutinski, ali ne može. Ipak je posebna trema kad je Beograd u pitanju - rekao je Bjelogrlić novinarima na crvenom tepihu pred početak projekcije u MTS dvorani.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Bjelogrlić je ponovio da su mu "Čuvari formule" ubedljivo najteži film koji je radio, da je nastajao sedam godina i da smatra da "ima razloga da se dopadne" gledaocima, kada bude krenuo u bioskopsko prikazivanje od 26. oktobra.

Film "Čuvari formule" snimljen je na osnovu romana Gorana Milašinovića "Slučaj Vinča", po scenariju Vuka Ršumovića, kao i Ognjena Sviličića i Bjelogrlića, i govori o akcidentu koji se desio 1950-ih godina u Institutu Vinča, i potonjem lečenju ozračenih naučnika u Francuskoj.

Crvenim tepihom su prošetali i tumači glavnih uloga Radivoje Raša Bukvić, francuski glumci Aleksis Manenti, Olivije Bartelemi i Ana Sara, kao i srpski glumci Jovan Jovanović, Alisa Radaković, Ognjen Mićović, Maja Čampar i drugi glumci i članovi filmske ekipe.

Otkrivši novinarima da je povratio telesnu težinu izgubljenu za potrebe snimanja, Bukvić je rekao da je nakon dobre prođe u Evropi, ekipa "Čuvara formule" konačno spremna da svoju priču prikažu srpskoj publici.

Bukvić je rekao da mu je drago kako je film bio primljen u Parizu, jer je "priča izazvala emociju kod Francuza koji nisu o ovome znali ništa, a to je veliki uspeh".

Mićović je rekao novinarima da je tokom snimanja Bjelogrlić bio prijatan, konkretan i spreman da sasluša mlade glumce, dok je Radaković dodala da je tokom rada bilo "mnogo podeljenog znanja".

U filmu direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, dok Bjelogrlić igra šefa jugoslovenske državne bezbednosti Leku Rankovića.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Među brojnim zvanicama, premijeri je prisustvao glumac Bjelogrlićevog filma i serije "Montevideo, Bog te video" Miloš Biković, koji je izjavio novinarima da Bjelogrlić "bilo šta da uradi je garant kvaliteta".

- Znam mu potpis. Dobro kod Dragana je što radi na sebi kao umetnik, reditelj i autor, i podiže stalno standarde, tako da očekujem od njega svaki put nešto novo i kvalitentije - ocenio je Biković.

Ostavite komentar