Kultura > Film/TV

Film "Čuvari formule" u Parizu, prisustvovali Dragan BJELOGRLIĆ i autor knjige "Slučaj Vinča" Goran MILAŠINOVIĆ

Specijalnoj projekciji u Parizu prisustvovali su i članovi porodice profesora Matea, koji je pomogao da jugoslovenski naučnici prežive

Izvor: K1info/Tanjug

15/10/2023 > 15:24

podeli vest:

Film "Čuvari formule" u Parizu, prisustvovali Dragan BJELOGRLIĆ i autor knjige "Slučaj Vinča" Goran MILAŠINOVIĆ
Foto: Screenshot Tanjug video


Film "Čuvari formule" imao je specijalnu projekciju u Parizu u prisustvu reditelja Dragana Bjelogrlića, francusko-srpske glumačke ekipe, Gorana Milašinovića po čijoj knjizi "Slučaj Vinča" je snimljen, i predstavnika kulturnog i naučnog establišmenta Francuske, saopštili su danas producenti.

"Specijalnoj projekciji u Parizu (u subotu) prisustvovali su članovi porodice profesora Matea, koji je pomogao da jugoslovenski naučnici prežive, uspevši da po prvi put u istoriji izvrši transplataciju koštane srži", kaže se u saopštenju.

U filmu o akcidentu u nuklearnom institutu Vinča pedesetih godina prošlog veka, kada je ozračena grupa jugoslovenskih naučnika, igraju Radivoje Raša Bukvić, Francuzi Aleksis Manenti, Olivije Bartelemi i An Sera, kao i Jovan Jovanović, Alisa Radaković i Ognjen Mićović.

Direktora instituta u Vinči Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a Bjelogrlić šefa jugoslovenske državne bezbednosti Aleksandra Leku Rankovića.

- Projekcija u Parizu je važna, jer je ovaj film svakako jedna od najilustrativnijih priča o prijateljstvu francuskog i srpskog naroda. Nadam se da će posle ovog filma, ljudi biti bolje upoznati sa onim šta se desilo - rekao je Bjelogrlić na projekciji u Francuskoj.

Ocenivši da su "jugoslovenski naučnici bili osuđeni na smrt, ali zahvaljujući humanosti francuskih lekara su ipak spašeni", Bjelogrlić je kazao da je "film francuski, isto koliko i srpski".

Posle filmskih festivala u Lokarnu i Sarajevu, "Čuvare formule" očekuje beogradska premijera 24. oktobar u MTS dvorani.

Ostavite komentar