Kultura > Film/TV

Kako je IZABRAN srpski kandidat za OSKARA? Oglasio se Filmski centar Srbije

Pored broja osvojenih poena u prvom i drugom krugu glasanja, objavljena su i imena sedmoro članova komisije koji su odlučivali o izboru

Izvor: K1info/danas.rs

30/09/2023 > 13:29

podeli vest:

Kako je IZABRAN srpski kandidat za OSKARA? Oglasio se Filmski centar Srbije
Foto: Filmski centar Srbije


Film Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule", koji je imao 10 bodova, preglasan je za jedan bod od strane ostvarenja "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića, koji je srpski kandidat za Oskara, prenosi Danas.

U konkurenciji je bilo osam filmova, a "Selekciona komisija" radila je u sastavu predsednik Miroslav Momčilović, scenarista i reditelj, glumica Radmila Živković, glumica Sonja Damjanović, reditelj Dragan Marinković, reditelj Miloš Škundrić, producent Bogdan Petković i filmski kritičar Borislav Anđelić.

Sve ove podatke Filmski centar Srbije objavio je juče na svom sajtu uz objašnjenje zašto to nije učinjeno kada i objava o domaćem kandidatu za Oskara, koja je bila u vidu jedne rečenice.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

 

"Nažalost, a to nije prvi put, izbor za srpskog kandidata za nagradu "Oskar" za filmove izvan engleskog govornog područja se pretvorio u gorući poziv za merenje lokalnog uticaja i značaja u domaćim filmskim krugovima.

Mediji su licitirali prijavljenim filmovima, pravljene su onlajn ankete ko sigurno prolazi, PR timovi su maksimalno radili svoj posao.

Mnogo pre nego što će komisija za izbor našeg kandidata zasedati i glasati, još pre nego što je počela sa gledanjem filmovima, sve gore navedeno je ozbiljno uzelo maha, a sa time i svaki vid lobiranja, promovisanja i samo-promovisanja", piše na sajtu FCS-a.

Takođe se navodi i da komisija nije bila tajna.

"Imenovana je po ustaljenoj proceduri i rokovima i radila je po važećem praviliniku koji je potvrđen od strane Američke filmske akademije. Imena komisije iako nisu bila publikovana su, ispostaviće se, doznali svi pretendenti.

U takvoj klimi javnih i tajnih preporuka, poziva i lobiranja radila je sedmočlana komisija koja maltene kao da ovde u Beogradu dodeljuje Oskara, i da je sve posle samo puka formalnost, kao i da onih preostalih devedesetak zemalja koje takođe šalju svoje filmove, ne postoje i da je naš pobednik sto posto i pobednik u Los Anđelesu.

Glasanje za srpskog kandidata je obavljeno bez problema, bilo je pojedinačno i tajno, a zatim je usledilo brojanje bodova pred svim članovima komisije koji su svi potpisali donetu odluku. Međutim svesni da će njihova odluka, kakva god da je, od osam kandidata, sedam učiniti nezadovoljnim, zamolili su da se ne ide odmah u javnost sa imenima, da ne bi iz jednog kruga lobiranja ušli u drugi krug poziva i preispitivanja.

Zato smo pre dva dana objavili samo najvažniju informaciju, a sada posle pretpostavljenih reakcija, evo detalja", navodi se na sajtu FCS-a uz imena i prezimena članica i članova komisije, navedenih na početku teksta.

Bilo je prijavljeno osam filmova za izbor srpskog kandidata za nagradu Oskar: "Heroji Halijarda", "Čuvari formule", "Da li ste videli ovu ženu", "Što se bore misli moje", "Lost Country", "Oluja", "Indigo Kristal" i "Usta puna zemlje".

U prvom krugu glasanja, kako stoji na sajtu FCS, rezultat je bio:

ŠTO SE BORE MISLI MOJE - 7 bodova
ČUVARI FORMULE - 7 bodova
LOST COUNTRY - 6 bodova
INDIGO KRISTAL - 1 bod

U drugom krugu glasanja rezultat je bio:

ŠTO SE BORE MISLI MOJE - 11 bodova
ČUVARI FORMULE - 10 bodova

Ostavite komentar