Kultura > Film/TV

Festival evropskog filma Palić najavio SELEKCIJE posvećene MAĐARSKOM i S. MAKEDONSKOM filmu

Od 15. do 21. jula biće prikazano po šest ostvarenja u selekciji "Novi mađarski film" i "Severna Makedonija u fokusu"

Izvor: K1info/Tanjug

10/07/2023 > 16:28

podeli vest:

Festival evropskog filma Palić najavio SELEKCIJE posvećene MAĐARSKOM i S. MAKEDONSKOM filmu
Foto: 30. Festival evropskog filma Palić


Jubilarni, 30. Festival evropskog filma Palić, koji će biti održan od 15. do 21. jula, prikazaće po šest ostvarenja u selekciji "Novi mađarski film" i "Severna Makedonija u fokusu", najavili su danas organizatori.

U selekciji "Novi mađarski film", koja se realizuje u saradnji sa Nacionalnim filmskim institutom Mađarske, biće prikazana dokumentarna satira "Čiji sam ja pas?" reditelja Roberta Lakatoša i "Unuk" Krištofa Deaka, gde službenik Rudi odlučuje da ne dozvoli telefonskim prevarantima da mu maltretiraju dedu.

U bioskop Eurosinema stižu i "Blokada" Adama Tošera, koja prati dešavanja 1990. godine kada se mađarski premijer Jožef Antal suočava sa protestom taksista zbog cena benzina, i drama "Sporedni likovi - fragmenti" Arpada Sopsitsa, koja prikazuje uporedo priče o tri porodice danas u ruralnoj Mađarskoj, kaže se u saopštenju.

Među filmovima koji će biti prikazivani od 16. do 21. juna od 19 sati su i "Istočna rivijera" Danijela Tisekera i Balaža Levaja, o mehaničaru koji kola na popravci koristi da ode sa porodicom na francusku rivijeru, ne sluteći da se našao usred špijunske igre, dok "Budi mi tata!" Gabora Rohonjija priča o ponovnom susretu oca i sina.

U selekciji "Severna Makedonija u fokusu", u saradnji sa Agencijom za film Severne Makedonije, biće prikazani drama "Čisto ljudski" Igora Ivanova, o šest likova isprepletenih u šest sekvenci, a "Najnesrećniji čovek na svetu" Teone Strugar Mitevske prati slobodnu 40-ogodišnjakinju koja upoznaje bankara, koji ne traži ljubav već oproštaj, najavio je festival.

U filmu "Iscelitelj" Gjorčeta Stavreskog, slabo plaćeni mehaničar upada u probleme sa kriminalcima kada bolesnom ocu da tortu napravljenu od ukradene marihuane da bi ublažio bolove, a "Mimi" Darijana Pejovskog prati istoimenu glavnu protagonistkinju koja je ostavila majku i mračnu tajnu u svom selu da bi došla u prestonicu na postdiplomske studije.

Među filmovima koji dolaze u Eurosinemu od 16. do 21. jula od 17 časoba su i "Snežana na kraju mora umreti" Kristijana Risteskog, koji donosi tri neobične priče o ljubavi, prijateljstvu i posvećenosti i "Sestre" Dine Dume, o tinejdžerkama Maji i Jani koje su nerazdvojne i sve rade zajedno.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, i drugi.

Ostavite komentar