Kultura > Film/TV

GRAN PRI Sofesta filmu "Da li ste videli ovu ženu", NAJBOLJI REDITELJ Pjer Žalica

Nagradu "Mira Stupica" osvojila je Marija Škaričić ("Tragovi"), a nagrada "Bata Živojinović" dodeljena je Jovi Maksiću za "Oluju"

Izvor: K1info/Tanjug

09/07/2023 > 12:54

podeli vest:

GRAN PRI Sofesta filmu "Da li ste videli ovu ženu", NAJBOLJI REDITELJ Pjer Žalica
Foto: Tanjug/CEBEF/Belkisa Abdulović


Film "Da li ste videli ovu ženu" reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića osvojio je Gran pri Sofesta, na sinoćnjem zatvaranju festivala, a nagradu za najbolju režiju dobio je Pjer Žalica za "Praznik rada".

Na kraju 51. Filmskog festival u Sopotu, nagradu "Mira Stupica" za najbolju žensku ulogu osvojila je Marija Škaričić za ulogu u filmu "Tragovi", a nagrada "Bata Živojinović" za mušku ulogu dodeljena je Jovi Maksiću za "Oluju".

Gluščević je primio nagradu na svečanosti u Centru za kulturu Sopota, a žiri u kome su bili Ana Marija Rosi, Mihaela Stamenković i Rade Radivojević ocenio je da je debitantski "Da li ste videli ovu ženu" "uzbudljiv, žanrovski zanimljiv film u stalnoj smeni drame i komedije".

Gluščević je zahvalio svojoj ekipi, a pogotovo glavnoj glumici Kseniji Marinković, naglasivši da bez nje film ne bi bio to što jeste.

Foto: Tanjug/CEBEF/Belkisa Abdulović

Matija Gluščević, reditelj

- Teško je radovati se nagradi nakon vesti o smrti profesora Srđana Koljevića (1966-2023), ali hvala, puno nam ovo znači - rekao je Gluščević.

U odluci da nagrade Žalicu, žiri je naveo da "kroz poetiku sarajevske mahale analizira muku i bol posleratne Bosne i Hercegovine i dočarava sve gubitke nastale kao posledica nestanka jedne velike zemlje".

U video poruci bosansko-hercegovački reditelj Žalica je istakao da veruje da su nagrade napravljene da bi se roditelji radovali, prijaju kad si mlad, a njemu su sada kada stari potvrda da još vredi.

Foto: Tanjug/CEBEF/Belkisa Abdulović

Pjer Žalica, reditelj

- Ova nagrada me jako nadahnjuje, vrlo sam se obradovao priznanju koleginica i kolega. Jako sam zahvalan na tome, jer sam u respektabilnoj konkurenciji odabran kao najbolji - rekao je, između ostalog, Žalica.

Sofest je ocenio da je Škaričić "čudesno sugestivna" kao antropološkinja u "Tragovima" i "potirući svaku ekspresivnost gradi lik ukupnim govorom tela, diskretnim pokretima i igrom koja dominira u filmu rediteljke Dubravke Turić".

- Bez floskula, zaista je čast primiti nagradu koja nosi ime tako velike ličnosti kakva je "Mira Stupica" - rekla je Škaričić u video poruci iz Zagreba.

Nagrađujući Maksića za ulogu u "Oluji", žiri je primetio da je "teško glumcu da igra junaka koji je mogao biti i on sam pre blizu tri decenije, ali je sjajni Jovo svog Iliju prikazao kao autentičnog, arhetipskog heroja".

Nagradu je u ime glumca primio reditelj filma Miloš Radunović.

Foto: Tanjug/CEBEF/Belkisa Abdulović

Reditelj Miloš Radunović primio je nagradu u ime Jova Maksića

Specijalno priznanje Žirija pripalo je posthumno Puriši Đorđeviću za film "Usta puna zemlje", jer je "ostvarenje velikana srpske i jugoslovenske kinematografije u najboljoj tradiciji osnovne ideje festivala - afirmisati filmove prožete slobodarskim duhom i humanim porukama".

Foto: Tanjug/CEBEF/Belkisa Abdulović

Purišina ćerka Lidija Andrić prima nagradu

Reditelju Nenadu Pavloviću je za "Trag divljači" u Sopotu uručena Nagrada publike, koju je dodelio žiri publike u kome su bili Katarina Mioš, Marina Spasojević i Sanja Jević.

Foto: Tanjug/CEBEF/Belkisa Abdulović

Reditelju Nenadu Pavloviću je za "Trag divljači" u Sopotu uručena Nagrada publike

U okviru 51. Sofesta, pod sloganom "U sjaju ordena - za film i slobodu", u Centru za kulturu Sopot prikazano je 37 ostvarenja, od čega 21 u takmičarskom programu.

Festival je otvoren 3. jula uručivanjem počasnih "Statueta slobode" reditelju Đorđu Kadijeviću i Vojnofilmskom centru "Zastava film".

Domaćin festivala je Centar za kulturu Sopot, izvršni producent je Centar beogradskih festivala (CEBEF), a podršku su dali Grad Beograd, Opština Sopot i Minstarstvo kulture Srbije.

Ostavite komentar