Kultura > Film/TV

Samo TRI FILMA osvojila su Oskara u PET NAJJAČIH kategorija, ali DŽEK BLEK misli da MOŽE BITI SAMO JEDAN

Kada je govorio o svom najdražem filmu za knjigu Sindi Perlman "You Gotta See This", Blek je otkrio da najviše voli psihološke drame

Izvor: K1info

10/06/2023 > 22:12

podeli vest:

Samo TRI FILMA osvojila su Oskara u PET NAJJAČIH kategorija, ali DŽEK BLEK misli da MOŽE BITI SAMO JEDAN
Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello


Džek Blek predstavlja jednu od najoriginalnijih pojava u oblasti glume i muzike u poslednje tri decenije. Od probojne uloge u klasičnoj komediji "School of Rock" do zapaljivih nastupa kao polovina rock dueta Tenacious D, njegovi talenti privukli su široku masu obožavalaca.

Glumac je najpoznatiji po ulogama u komedijama, ali je tokom godina imao i ozbiljne glumačke role, uključujući one u filmovima "The Jackal", "King Kong" i "Bernie".

Navodeći svoj najdraži film za knjigu Sindi Perlman "You Gotta See This", Blek je otkrio da su mu omiljene psihološke drame, a ne komedije ili akcioni spektakli.

- Uvek sam voleo "Let iznad kukavičjeg gnezda" - rekao je Blek, odabravši svoju preporuku za knjigu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello

Džek Blek

- Džek je bio tako dobar, plus film je dirljiv. Pretpostavljam da ga volim jer sam oduvek bio opsednut ljudima koji su psihički poremećeni. Čekaj… to ne zvuči tako dobro kao što sam mislio. Ali volim ljude koji ne razmišljaju na takozvani normalan način - rekao je on i dodao:

- Pre ću prihvatiti psihološku dramu nego jurnjave automobilima ili ljubavne priče. Volim da gledam ljude koji razmišljaju van okvira, a u Kukavičjem gnezdu je skoro kao da su u zoološkom vrtu.

Pojavivši se 1975. godine, "Let iznad kukavičjeg gnezda" režirao je Miloš Forman po scenariju Lorensa Haubena i Boa Goldmana, zasnovanog na romanu pisca Kena Kizija iz 1962.

Holivudska legenda Džek Nikolson je maestralan u ulozi osuđenog kriminalca koji se pretvara da je lud kako bi odslužio blažu kaznu u mentalnoj ustanovi. Međutim, nije znao da će se sresti sa sestrom Rečed (Luiz Flečer).

Tokom intervjua 1986. za The New York Times, Nikolson je rekao:

- Tajna Kukavičjeg gnezda koja nije u knjizi je moja ideja da je taj momak prevarant koji zna da je neodoljiv za žene, i očekuje da će zavesti sestru Rečed. To je njegova tragična greška.

"Let iznad kukavičjeg gnezda" je filmski klasik, postavši tek drugo ostvarenje koje je osvojilo veliku petorku (Najbolji film, Najbolji glumac u glavnoj ulozi, Najbolja glumica u glavnoj ulozi, Najbolja režija i Najbolji scenario) na 48. dodeli Osakara. Taj podvig ranije je ostvaren 1934. godine sa filmom "It Happened One Night" Frenka Kapre i od tada se dogodio samo još jednom - sa filmom Džonatana Demija iz 1991. "Kad jaganjci utihnu".

Ostavite komentar