Kultura > Film/TV

Filmovi KARLOSA SAURE u Jugoslovenskoj KINOTECI

Četiri kultna španska filma biće prikazana od 30. maja do 1. juna u Kinoteci, u nastavku 15. izdanja Španskog metra

Izvor: K1info

30/05/2023 > 18:15

podeli vest:

Filmovi KARLOSA SAURE u Jugoslovenskoj KINOTECI
Foto: Morena Fims, Egeda


Posle uspešno održanih programa "Savremeni film“ i "Ženski ugao“,  15. Španski metar seli se iz Dvorane Kulturnog centra Beograda u Jugoslovensku kinoteku.

I ove godine, tradicionalno, posetioci Kinoteke biće u prilici da pogledaju ciklus "Počasna nagrada Goja“, a ove godine on će biti u znaku čuvenog reditelja Karlosa Saure (1932 – 2023).

Jedan od najpoznatijih španskih filmskih stvaralaca u svetu, Saura je ovogodišnji dobitnik Počasne nagrade Goja koju dodeljuje španska Akademija umetnosti i filmskih nauka.

Više od šest decenija trajala je uzbudljiva Saurina karijera, kojom je dao sasvim novo lice tradicionalnoj španskoj kulturi, uz to hrabro govoreći o diktaturi i političkim promenama u Španiji tokom XX veka.

Prema rečima predsednika španske Akademije umetnosti i filmskih nauka Fernanda Mendesa-Lajta, prestižno priznanje dodeljeno je Sauri "za dugoročan i svojevrstan kreativni doprinos istoriji španskog filma od pedesetih godina prošlog veka, pa sve do danas“, kao i za "stvaranje istorije modernog španskog filma“. 

U svojevrsnoj filmskoj završnici, čuveni reditelj preminuo je dan uoči ovogodišnje svečane ceremonije dodele nagrada Goja, a ceo svet odao je dirljivu počast ovom gorostasu sedme umetnosti.

U okviru Španskog metra publika Jugoslovenske kinoteke imaće priliku da pogleda četiri ostvarenja ovog reditelja.

Foto: Videomercury, Egeda

Kadar iz filma Lov

Film "Lov“ (1965) je, uprkos velikim problemima sa vladajućom cenzurom u Španiji u tom periodu, prikazan u Berlinu gde je Saura osvojio Srebrnog medveda za najboljeg reditelja. 

Ovim ostvarenjem reditelj je uspeo da skrene pažnju na pobednike i gubitnike u Španskom građanskom ratu kroz zanimljiv prikaz raspada frankističkog patrijarhata. 

Ulaz na projekciju ovog filma 30. maja u 19:00 časova biće besplatan za sve posetioce, dok se ne popune mesta.

Foto: Lola 2002, Italian International Films,Egeda

Kadar iz filma Goja u Bordou

"Goja u Bordou“ (1999) jedan je od brojnih biografskih filmova koji su naglašavali genijalnost španskog slikara, a biće prikazan 31. maja u 19:00 časova. 

Saura je koristio interpretativne korene Paka Rabala kako bi predstavio poslednje godine slikara, prognanog i gluvog, a kroz ovo ostvarenje prikazuje i svoje razumevanje prošlosti jedne zemlje pogođene ratom i političkim previranjima.

Foto: press promo

 

Ciklus se nastavlja filmom "Iberija“ (2005) u kojem kamera aragonskog reditelja prati najistaknutije igrače, koreografe, muzičare i pevače flamenka tokom proba i izvedbi komada "Iberija“, maestralnog Isaka Albenisa. 

Ovaj dokumentarni film na programu je 1. juna u 19:00 časova.

Foto: Emiliano Piedra Egeda

Kadar iz filma Krvava svadba

Adaptacijom Lorkine "Krvave svadbe“ (1981) Saura započinje triologiju svojevrsnih mjuzikala kojom redefiniše dramsku tradicija u španskoj kulturi.

Ovo Saurino ostvarenje, koje je na programu 1. juna u 21:00 čas, spojilo je dvoje izvanrednih španski plesača: Antonija Gadesa i Kristinu Ojos.  

Među brojnim priznanjima koja je osvojio tokom karijere, Karlos Saura dobitnik je i Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke, najvišeg priznanja koje ova institucija dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Zlatni pečat uručen mu je 2017. godine, kada je u okviru 45. FEST-a prikazan njegov film "Saurina hota“.

Ovogodišnji Španski metar organizuje Institut Servantes u Beogradu, uz veliku pomoć Ambasade Španije u Beogradu, kao i ambasada Argentine, Čilea, Meksika i Perua.

Posle Beograda, festival se seli u Novi Sad, gde će od 5. do 8. juna publika Kulturnog centra Novi Sad moći da pogleda izbor ostvarenja iz ciklusa "Savremeni film“.

Ostavite komentar