Kultura > Film/TV

ČUDAN RAZLOG zbog kojeg Dik Ričards NIJE POSTAO reditelj kultnog filma "Ajkula"

Producenti Ričard D. Zanuk i Dejvid Braun su tokom priprema za film "Ajkula" razmatrali nekoliko reditelja pre angažovanja Stivena Spilberga

Izvor: K1info

05/05/2023 > 17:03

podeli vest:

ČUDAN RAZLOG zbog kojeg Dik Ričards NIJE POSTAO reditelj kultnog filma "Ajkula"
Foto: Youtube PrintScreen/IMAX


Film "Jaws" (Ajkula) iz 1975. poznat je kao jedan od najznačajnijih filmova 70-ih, pokazavši se ključnim u promeni Holivuda u 20. veku.

Prestrašivši publiku širom sveta pričom o ajkuli ubici koja hara vodama primorskog američkog gradića, klasik Stivena Spilberga naposletku je bio zaslužan za stvaranje termina 'blokbaster', pojma vezanog za obožavaoce koji su bili primorani da stoje u dugačkom redu oko bloka zgrada kako bi kupili kartu za film.

Za razliku od dela kao što su "E.T. the Extra-Terrestrial" i "Saving Private Ryan" (Spasavanje Redova Rajana), Stiven Spilberg nije otpočetka bio vezan za "Jaws", a producenti Ričard D. Zanuk i Dejvid Braun razmatrali su nekoliko drugih imena tokom priprema filma.

U početku su želeli Džona Stardžesa, čoveka koji je stajao iza ostvarenja "The Old Man and the Sea" (Starac i more) iz 1958. godine, ali su se kasnije odlučili za Dika Ričardsa, zahvaljujući njegovom uspešnom vesternu "The Culpepper Cattle Co." iz 1972.

Međutim, Ričards nije dugo ostao na projektu jer su se dvojica producenata iznervirala zbog toga što je ajkulu iz filma nazivao kitom.

Odbijajući da radi sa nekim ko ne zna razliku između kita i ajkule, producent Ričard Zanuk se prisetio:

- Ričards, koga smo sreli prvi put, počinje da priča o tome kako će snimiti film. On kaže: 'Sad, divno je što je taj mali grad prestravljen kitom'. A ja kažem: 'Čekaj, misliš na ajkulu'. A on odgovara: 'O da, da'. Mogao sam da vidim da je Benčli, koji se bavio svojim petim pićem, podigao obrvu - kaže Zanuk.

Producent nastavlja:

- Tako je Ričards nastavio da priča o tome kako će pristupiti priči, ponovo rekavši: 'Onda kada kit napadne čamac', a ja sam povikao, 'Ajkula! Ajkula!' Kada se ručak završio, pozvali smo Medavoja (Majk Medavoj, suosnivač kompanije Orion Pictures) i rekli: 'Sve je prošlo odlično, ali želimo da se rešimo reditelja jer on misli da je u pitanju kit!'

Zanimljivo je da je delo Pitera Benčlija koje je poslužilo kao osnova za film u velikoj meri bilo inspirisano romanom "Mobi Dik" Hermana Melvila. U stvari, rani nacrt filmskog scenarija uvodi lik Kvinta, kojeg igra Robert Šo, u sceni u kojoj gleda filmsku veriju "Mobija Dika" iz 1956.

 

Ostavite komentar