Kultura > Film/TV

Kventin Tarantino odabrao klasik Stivena Spilberga za najbolji film

Reditelj kaže da je "Ajkula" unela revoluciju među publiku

Autor: K1 info

09/08/2022 > 11:08

podeli vest:

Kventin Tarantino odabrao klasik Stivena Spilberga za najbolji film
Foto: K1info/Youtube Printscreen


Daleke 1992. godine, bioskopski posetioci imali su priliku da na velikom platnu po prvi put pogledaju film pod nazivom "Reservoir Dogs". Zarada na blagajnama bila je u najboljem slučaju skromna, ali su kritičari i publika koja ga je videla podjednako obožavali film, lansirajući mladog reditelja po imenu Kventin Tarantino među zvezde.

U godinama koje su usledile, Tarantinov ugled u Holivudu nastaviće da raste zahvaljujući filmovima "Pulp Fiction" (1994) i "Jackie Brown" (1997), kao i projektima koje je napisao i prosledio drugim stvaraocima. Danas ga mnogi smatraju jednim od najboljih koji je stao iza objektiva.

Iako njegovi filmovi nisu za svakoga, Tarantino je i dalje ikona zabave iz više razloga. Jedinstveni dijalozi, nezaboravni likovi, i majstorski uklopljena muzika u njegovim filmovima uticali su na mlade stvaraoce širom sveta. Nepotrebno je napominjati kako su njegova dela godinama zabavljala nebrojene filmske gledaoce.

Na kraju krajeva, jasno je stavio do znanja da je podjednako veliki ljubitelj bioskopa kao i oni fanovi koji plaćaju da pogledaju njegove radove. Tarantino shvata da je i samo gledanje filmova svojih kolega jednako vredno kao i snimanje sopstvenih filmova.

Poput svih ljubitelja, ovaj sineasta ima svoja omiljena ostvarenja i ne libi se da ih javno podeli. Prema njegovim rečima, jedno ostvarenje Stivena Spilberga je najbolji film koji je ikada snimljen.

Tarantino gaji visoko poštovanje prema Spilbergovom filmu

Tokom avgusta 2022., Kventin Tarantino gostovao je u podkastu "ReelBlend" zajedno sa Rodžerom Everijem (Tarantinovim saradnikom na scenariju filma "Pulp Fiction" i rediteljem), gde su razgovarali o nekoliko različitih tema u vezi sa filmskom industrijom. Tokom razgovora, Tarantino je naveo najveći film ikada po sopstvenom izboru - klasik Stivena Spilberga iz 1975. pod nazivom "Jaws" ("Ajkula").

- Postoje i druga ostvarenja koja mogu stati rame uz rame, ali što se tiče filma kao filma, nema boljeg od "Ajkule" - rekao je Tarantino pre nego što je objasnio da, iako on nije "masterklas" tip filma, smatra da je to odlično režiran film i da je uneo revoluciju u način na koji publika i profesionalci iz industrije gledaju na avanturističke, blokbaster filmove.

Ispostavilo se da Kventin Tarantino nije jedina osoba koja ima ovako visoko mišljenje o filmu.

Spilberg je svestan važnosti "Ajkule"

Stiven Spilberg se nije ustručavao da izrazi svoju zahvalnost ovom filmu, što je recimo učinio i u intervjuu za Udruženje američkih reditelja 2006. godine.

- Pripisujem "Ajkuli" sve - to što sam bio reditelj, odlučivao o finalnoj verziji. "Ajkula" mi je dala slobodu koju nikada nisam izgubio - rekao je Spilberg, nakon čega je dao transparentne komentare kako se osećao tokom snimanja filma.

Između neispravne animatronike i nedovršenog scenarija, Spilber priznaje: - Iskustvo snimanja "Ajkule" bilo je užasno.

Nesumnjivo je da je "Ajkula" klasik koji je učinio Stivena Spilberga holivudskom legendom.

Kventin Tarantino čvrsto veruje da je to najveći film ikada snimljen, i sasvim je izvesno da nije sam u takvom razmišljanju.

Ostavite komentar