Kultura > Art

Umetničko blago Srpske Atine staro sedam decenija na Petrovaradinskoj tvrđavi do 28. avgusta

Na izložbi "Krugovi kruga" u okviru programskog luka "Dunavsko more" predstaviće se 23 umetnika i umetnica

Autor: Tanjug

06/08/2022 > 12:26

podeli vest:

Umetničko blago Srpske Atine staro sedam decenija na Petrovaradinskoj tvrđavi do 28. avgusta
Foto: Screenshot Tanjug video


Na platou Duge kasarne, na Petrovaradinskoj tvrđavi, juče je svečano obeleženo 70 godina postojanja likovne kolonije koja ujedno predstavlja najveću svetsku koloniju umetnica i umetnika.

Udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave "Likovni krug", u saradnji sa Evropskom prestonicom kulture, organizovalo je dve izložbe.

Foto: Screenshot Tanjug video

Izložba "Krugovi kruga"

Izložbe su organizovane u znak sećanja na osnivače i prve umetnike koji su došli na tvrđavu da od nje naprave umetničku vargu koja će ploviti "Dunavskim morem".

U 88 umetničkih ateljea tokom sedam decenija stvaralo je više od 500 umetnica i umetnika ostavljajući Novom Sadu umetničko blago neprocenjive vrednosti.

Foto: Screenshot Tanjug video

Izložba "Krugovi kruga"

Ovim povodom otvorena je izložba "Krugovi kruga" u okviru programskog luka "Dunavsko more" Evropske prestonice kulture, na kojoj će biti predstavljeno 23 umetnika i umetnice.

- Mi se nalazimo na jednoj od najvećih fortifikacionih objekata u Evropi, Petrovaradinskoj tvrđavi koja uz Dunav, na Dunavskom moru u okviru Evropske prestonice kulture, ovim programom predstavlja jednu od najstarijih likovnih kolonija koja je učinila da ova tvrđava bude ono što jeste - rekao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Foto: Screenshot Tanjug video

Nemanja Milenković, direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture"

On je dodao da na 70 godina od osnivanja likovne kolonije imamo veliku radost da se ateljei ponovo na jedan novi i drugačiji način interpretiraju i predstavljaju kao važno nasledstvo ne samo Srpske Atine već i Evrope.

Na istom mestu otvorena je i 26. tradicionalna godišnja ižlozba umetnika i umetnica koji stvaraju na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Na ovoj ižlozbi će biti predstavljeno 55 umetnika i umetnica.

Duško Stojanović, akademski slikar, grafičar i umetnik koji u svom ateljeu ižlaze umetnička dela, na ovoj izložbi ističe da je današnji dan veoma značajan za sve umetnike koji stvaraju na tvrđavi, jer se proslavlja sedma decenija postojanja udruženja.

- Divno je što se poklapamo sa 2022. godinom, kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture. Mi smo izneli slike na plato, kao neku vrstu poziva za sve posetioce. Moram napomenuti da su naši ateljei stalno otvoreni, ali da me posebno raduje što je doslo mnogo mojih prijatelja večeras, a njih ima čak iz Austrije i Njujorka. Svi zajedno upotpunili smo ovo avgustovsko veče - rekao je Stojanović.

Foto: Screenshot Tanjug video

Duško Stojanović, akademski slikar

Posetioci će imati priliku da u 18 različitih ateljea na tvrđavi pogledaju radove umetnica i umetnika sve do 28. avgusta, kada će se zvanično završiti izložba "Krugovi kruga".

Ostavite komentar