Lifestyle > Hi-Tech

Roboti nam već PREOTIMAJU POSLOVE, a sad će, izgleda, i PARTNERE

Veštačka inteligencija već je sposobna da vodi razgovore i piše eseje, pa čak i da stvara dela digitalne umetnosti

Izvor: K1info

21/01/2023 > 20:03

podeli vest:

Roboti nam već PREOTIMAJU POSLOVE, a sad će, izgleda, i PARTNERE
Foto: Youtube PrintScreen/Universal Pictures


U savremenoj fantastici ima dovoljno dela o pobuni robota (pogledajte radove Isaka Asimova, Reja Bredberija i Filipa K. Dika, klasike poput "Terminatora" ili televizijske serije "Westworld"). Oni se oslanjaju na jedan od najvećih strahova čovečanstva - da će nas zameniti roboti.

Ali postoji nešto u vezi M3GAN što je čini idealnim čudovištem u filmu koji ima posebno jezivu, upozoravajuću priču (i to veoma popularnu - "M3GAN" je već zaradila preko 91 milion dolara širom sveta, a i nastavak je na putu).

M3GAN je besprekorno frizirana humanoidna lutka sa instiktom ubice i prefinjenim smislom za modu. Međutim, robot koji je toliko napredan čini se da ima malo izgleda da zavlada svetom u bliskoj budućnosti. Ali istoimeni film objavljen je tokom pojave napredne veštačke inteligencije koja je sposobna da vodi razgovore i piše eseje, ili stvara dela digitalne umetnosti.

- M3GAN je metafora za mnoge stvari koje se dešavaju u našim životima, (uključujući) neželjene posledice autonomne robotike - rekao je Danijel H. Vilson, autor naučne fantastike i nekadašnji robotičar, u intervjuu za CNN.

- M3GAN postavlja pitanja o sklonosti da se oslanjamo na tehnologiju, uključujući veštačku inteligenciju, koja je neprimetno integrisana u naše živote, čak i ako nije u obliku dobro obučenog robota koji smešta decu u krevet. Redovno konsultujemo Siri ili Aleksu, ugrađene pomoćnike Apple i Amazon proizvoda; mnogi potrošači kupuju automobile Tesla koji poseduju mogućnosti polu-samostalne vožnje; i većina nas može da provede sate skrolujući kroz društvene medije zahvaljujući algoritmima koji imaju za cilj da maksimiziraju količinu vremena i pažnje koju posvećujemo tim platformama - primećuje Vilson.

Tehnologija nadohvat ruke

Veliki deo filma "M3GAN" je samo fikcija - trenutno ne postoje roboti koji mogu da se kreću kao M3GAN kada juriša na svoje neprijatelje. Ali model veštačke inteligencije koji pokreće M3GAN je realan, čak ako nije ovog trenutka dostupan, rekla je Šeli Palmer, profesor na Univerzitetu Sirakuza i stručnjak za ovu oblast, uključujući tehnologiju u nastajanju.

- Ta tehnologija dolazi - kaže Vilson, zbog čega se nameće pitanje da li M3GAN može biti stvarna?

Tehnološki još nismo na nivou da bismo stvorili M3GAN u stvarnom životu, rekli su Palmer i Vilson. Još nije moguće napraviti robota na dve noge koji trči i savršeno izvodi TikTok plesove pre nego što eliminiše ljude koje doživljava kao pretnju.

Ali sistemi veštačke inteligencije koji pokreću M3GAN u filmu već su u izradi. U postu na blogu, Palmer je napisao da će "AGI sistemi" (Artificial General Intelligence), koji omogućavaju botu da nauči sve što i čovek, uskoro biti spremni za primenu.

- Tehnologija za lutku kao što je M3GAN apsolutno je tu, a pristupačna verzija će u nekom trenutku doći na red - rekao je "Robocalypse" autor Vilson. - Pitanje je da li to želimo.

Na osnovu dobro dokumentovanih strahova čovečanstva od lutaka i budućnosti kojom dominiraju roboti, verovatno je da mnogi od nas neće.

- U osnovi, bojimo se da će nas roboti zameniti - rekao je Vilson. - Dugo smo se plašili da će preuzeti naše poslove... ali sada mislim da će nas zameniti na daleko intimnijem nivou - u vezama.

Tri zakona robotike

Vilson je objasnio kako robotičar može da predupredi pretvaranje robota kao što je M3GAN u mašinu za ubijanje.

- Ako bih želeo da napravim M3GAN kao proizvod i da se uverim da ona neće krenuti u smrtonosni pohod, integrisao bih neke karakteristike koje sprečavaju robota da ubija ljude.

Vilson ovo verovatno temelji na osnovu "Tri zakona robotike" koje je osmislio pisac naučne fantastike Isak Asimov. Prvi put se pojavljuju u njegovoj kratkoj priči "Kolo-naokolo" iz 1942. godine (koja se nalazi i u zbirci "Ja, robot" iz 1950), i oni glase:

1) Robot ne sme povrediti ljudsko biće niti, svojom neaktivnošću, dozvoliti da ljudsko biće bude povređeno.
2) Robot mora poštovati naređenja ljudskih bića, osim ako se ta naređenja ne kose sa Prvim zakonom.
3) Robot mora da štiti sopstvenu egzistenciju, osim ako se to ne kosi sa Prvim i Drugim zakonom.

Čini se da su strahovi neopravdani jer robot neće moći da povredi ljudsko biće… A šta ako mračna fikcija ipak postane stvarnost?

 

Ostavite komentar