Kultura > Film/TV

Američko UDRUŽENJE PRODUCENATA objavilo nominacije, tu su "Avatar", "Top Gun", Wakanda"... ali NIJEDNA ŽENA REDITELJ

Primetno je da među deset ostvarenja za glavnu nagradu "Daril Zanuk" nema nijednog filma čiji je reditelj žena

Izvor: K1info

13/01/2023 > 19:07

podeli vest:

Američko UDRUŽENJE PRODUCENATA objavilo nominacije, tu su "Avatar", "Top Gun", Wakanda"... ali NIJEDNA ŽENA REDITELJ
Foto: Youtube PrintScreen


Među nominacijama za nagradu Američkog udruženja producenata (PGA - Producers Guild of America) za 2023. godinu, našao se i film "The Whale" u kome briljira Brendan Frejzer. Na listi su i četiri nastavka: "Avatar: The Way of Water", "Black Panther: Wakanda Forever", "Glass Onion: A Knives Out Mystery" i "Top Gun: Maverick".

Nezavisna kompanija A24 ima dve nominacije - filmu "Everything Everywhere All at Once" pridružio se "The Whale", dok je na listu animiranih ostvarenja ušao "Marcel the Shell With Shoes On", pored nominovanih "Guillermo del Toro’s Pinocchio", "Minions: The Rise of Gru", "Puss in Boots: The Last Wish" i "Turning Red".

Na spisku 10 kandidata za najbolji film su i "The Banshees of Inisherin", "Elvis", "The Fabelmans" i "Tár." Najviše priznanje, nagrada "Daril Zanuk", koja je nazvana po legendarnom producentu, dobar je pokazatelj koje bi ostvarenje moglo da osvoji Oskara u kategoriji najboljeg filma, jer je sedam od poslednjih deset dobitnika prethodno osvojilo ovu nagradu.

Primetno je da u deset kandidovanih filmova nema nijednog čiji je reditelj žena, pa se tako na listi nisu našla ostvarenja "Aftersun", "She Said", "The Woman King" i "Women Talking", što je izazvalo brojne kritike.

Među kandidatima za nagradu "Dejvid Volper", koja se dodeljuje najboljoj televizijskoj seriji, među pet nominovanih su "Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story" (Netflix), "The Dropout" (Hulu), "Inventing Anna" (Netflix), "Obi-Wan Kenobi" (Disney+) i "Pam & Tommy" (Hulu).

Dodela nagrada Američkog udruženja producenata biće održana u subotu, 25. februara u hotelu Beverli Hilton.

 

Ostavite komentar