Kultura > Film/TV

Film koji je ZASNOVAN na STVARNIM SUSRETIMA sa NLO-ima

Spilbergovo remek delo "Bliski susreti treće vrste" snimljeno je prema istraživanjima koje je dokumentovao naučnik Džej Alen Hajnek

Izvor: K1info

04/01/2023 > 17:06

podeli vest:

Film koji je ZASNOVAN na STVARNIM SUSRETIMA sa NLO-ima
Foto: Youtube PrintScreen/Sony Pictures Entertainment


U ovom proslavljenom naučno-fantastičnom filmu prikazano je životno iskustvo čoveka iz Indijane po imenu Roj Niri (igra ga Ričard Drajfus) čiji se život zauvek promeni kada dođe u kontakt sa letećim tanjirem (NLO). On postaje sve više opsednut otkrivanjem istine, što dovodi do razdora između njega i porodice, koja se pribojava da je izgubio razum.

Niri ubrzo upoznaje druge koji su imali slična iskustva, a njihova opsesija i istraga kulminiraju u kontaktu bez presedana sa džinovskim vanzemaljskim svemirskim brodom.

U stvarnosti, koncept filma i njegov naslov potiču iz knjige koju je napisao Džej Alen Hajnek, naučnik i bivši vladin istraživač koji je rukovodio nekolicinom različitih vojnih operacija, istražujući izveštaje o NLO-ima.

Najpoznatiji od njih bio je poznat kao "Projekat plava knjiga" (Project Blue Book). Hajnek, koji se u istraživanjima rigorozno držao naučnih postulata, istraživao je prijavljene NLO fenomene tokom svog dugogodišnjeg angažmana u vladi, a u filmu je učestvovao kao naučni konsultant.

Posle okončanja "Projekta plava knjiga", Hajnek je napisao knjigu u kojoj istražuje svoje teorije. On je kategorizovao različite vrste susreta sa vanzemaljskim životom u knjizi iz 1972. "The UFO Experience: A Scientific Inquiry".

Bliski susret prve vrste uključuje vizuelno opažanje NLO-a, dok se "druga vrsta" odnosila na fizičku interakciju sa NLO objektom, kao što je na primer isključivanje automobilskog motora.

"Treća vrsta" se koristi za premisu filma, što znači fizički susret sa vanzemaljskim oblikom života.

Hajnek je o filmu "Bliski susreti treće vrste" rekao: - Mada je film fikcija, zasniva se na poznatim činjenicama o misteriji NLO-a, i u potpunosti je dočarao utisak ovog fenomena.

Foto: United States Government, Public domain, via Wikimedia Commons

Alen Hajnek (levo) i Žak Vale kojeg je u filmu igrao Fransoa Trifo

Blokbaster "Bliski susreti treće vrste" snimio je reditelj Stiven Spilberg po sopstvenom scenariju, a objavljen je 1977. godine. Film je osvojio dva Oskara, za najbolju fotografiju i nagradu za specijalno dostignuće za montažu zvučnih efekata.

U decembru 2007. godine, Kongresna biblioteka Sjedinjenih Država proglasila ga je "kulturološki, istorijski ili estetski značajnim" i odabrala za čuvanje u Nacionalnom registru filmova.

Džozef Alan Hajnek preminuo je 1986. godine.

U produkciji kanala History Channel 2019. godine emitovana je fikcionalna TV serija zasnovana na njegovom istraživanju NLO-a pod nazivom "Project Blue Book", a doktora Hajneka tumačio je glumac Ejdan Džilen.

 

Ostavite komentar