Kultura > Art

OTVORENA retrospektivna izložba ZORANA NASKOVSKOG u Muzeju savremene umetnosti

Izložba traje do 26. februara 2024, a od 26. januara do 17. marta biće postavljena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu

Izvor: K1info/Tanjug

21/10/2023 > 07:19

podeli vest:

OTVORENA retrospektivna izložba ZORANA NASKOVSKOG u Muzeju savremene umetnosti
Foto: Screenshot Tanjug video


Retrospektivna izložba "Javne tajne", koja predstavlja višedecenijski umetnički opus Zorana Naskovskog, otvorena je sinoć u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Izložba, čije su kustoskinje Una Popović i Gordana Nikolić, prva je retrospektiva radova i angažmana Naskovskog, u kontekstu specifičnih umetničkih istraživanja i metodologija, kao i inovacija u oblastima videa, instalacije, performansa i medijskih umetničkih praksi.

Popović je rekla Tanjugu da "Javna tajna" na tri sprata MSU kroz "seminalne i reprezentativne radove" ukazuju na "značajnog umetnika na savremenoj sceni" i na njegov "složen spektar delovanja".

- Izložba nije hronološki predstavljena, ali ukazuje na različite teme i varijante koje su u njegovom konceptu zanimljive. To su teme ljudskih prava, otpora, avangarde, promena, revolucija, aktivizma - navela je Popović.

Foto: Screenshot Tanjug video

Una Popović, kustoskinja izložbe

Prema njenim rečima, "Javna tajna" je "zanimljiv naziv koji se povezuje na čitavo njegovo sadejstvo sa scenom", a izložba "zahteva angažovanog posmatrača, što je ključ kod savremene umetnosti".

Kada se govori "o poziciji savremene umetnosti, gde morate biti aktivan posmatrač", Popović je istakla da je značajno što je MSU izložbu pripremio partnerski sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Skrenuvši pažnju na sebe radovima kao što su "Smrt u Dalasu", "L'Origine du monde" i "War Frames", Naskovski u svom opusu beleži i kompleksne ambijentalne i audio-video instalacije "Glas ruke", "No Knocking", kao i prvi delegirani perfomans na umetničkoj sceni Srbije, "Apolo 9", u kom je učestvovala narodna pevačica Mašinka Lukić.

Naskovski je magistarske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a njegovi radovi su predstavljeni na izložbama "Ubistvo" Centra za savremenu umetnost Beograd 1997. godine, "After the Wall. Art and Culture in Post-Communist Europe" u Muzeju moderne umetnosti u Stokholmu 1999/2000. godine i brojnim drugima.

Dobitnik je nagrada Memorijala "Nadežda Petrović" u Čačku 1996, zatim godišnje izložbe Centra za savremenu umetnost Beograd 1997, kao i 44. i 47. Oktobarskog salona 2003. i 2006, uz Politikinu nagrade za najbolju izložbu u 2020. godini.

Izložba u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu traje do 26. februara 2024. godine, a od 26. januara do 17. marta biće postavljena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine.

Ostavite komentar