Kultura > Art

MAJA GOJKOVIĆ u Galeriji Matice srpske OTVORILA izložbu posvećenu Paji JOVANOVIĆU i Gustavu KLIMTU

Izložbu organizuju tri nacionalne muzejske ustanove - Galerija Matice srpske, Umetničko-istorijski muzej u Beču i Galerija Belvedere

Izvor: K1info/Tanjug

14/10/2023 > 10:52

podeli vest:

MAJA GOJKOVIĆ u Galeriji Matice srpske OTVORILA izložbu posvećenu Paji JOVANOVIĆU i Gustavu KLIMTU
Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković


Potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković, otvorila je u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu izložbu "Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja" i istakla da nas odgovorna politika vlade i Ministarstva kulture obavezuje da čuvamo naše kulturno nasleđe i da ga što više afirmišemo i promovišemo u međunarodnim okvirima.

Da bismo to postigli, navela je Gojković, moramo da gajimo tradicionalno dobre kulturne veze koje imamo sa brojnim evropskim državama.

Izražavajući zadovoljstvo otvaranjem jedinstvene izložbe koju zajednički organizuju tri nacionalne muzejske ustanove, Galerija Matice srpske, Umetničko-istorijski muzej u Beču i Galerija Belvedere, Gojković je rekla da predstavljanjem slika dvojice vrhunskih umetnika, Paje Jovanovića i Gustava Klimta, jačamo vekovne veze i gradimo neke nove mostove prijateljstva u evropskim okvirima tri važna muzeja, kao i između Novog Sada i Beča, Srbije i Austrije, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Prema njenim rečima, originalnom postavkom i prilikom da publika u Srbiji premijerno vidi dva vredna dela svetski priznatih autora, ova izložba je najbolji uvod u obeležavanje veka i po diplomatskih odnosa naše dve zemlje.

- Srbiju i Austriju vežu mnogostruke veze, čiji koreni datiraju znatno ranije od zvaničnog uspostavljanja državnih odnosa. Te veze najjasnije se ocrtavaju u oblasti kulture i zato je od velike važnosti da ih obostrano pažljivo negujemo i dodatno produbljujemo - rekla je Gojković.

Ističući da je srpska kultura oduvek pripadala evropskom kulturnom prostoru, a da su našim brojnim umetnicima Austrija i njena prestonica Beč bili prva stanica na evropskom putu, Gojković je podsetila da je i Paja Jovanović, jedan od najvećih srpskih slikara, bio bečki đak i da je kasnije živeo i stvarao u ovom gradu.

- O velikoj povezanosti naših kulturnih prostora slikovito govore brojne pojedinačne i lične priče, kao što je ona da je Paja Jovanović na Svetskoj izložbi u Rimu 1911. godine nastupio u paviljonu Austrije - navela je Gojković.

Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

"Umetnikova supruga Muni", Paja Jovanović (1925)

Podsećajući da je njegova slika "Umetnikova supruga Muni" deo stalne postavke srpske umetnosti 19. veka Galerije Matice srpske, jednog od najplodnijih razdoblja naše umetnosti, Gojković je napomenula da kolekcija ove i brojnih drugih muzejskih ustanova širom Srbije daju autentični pogled ne samo na bogato kulturno nasleđe koje imamo, već i na čitavu istoriju našeg naroda i države.

- Izlaganjem u zemlji i na međunarodnoj sceni likovnih dela i drugih artefakata koji se čuvaju u našim muzejima i galerijama, jednim delom gajimo uspomenu na vrednosti koje su nam naši preci ostavili, dok s druge strane dajemo snažan podsticaj mladim stvaraocima da streme ka najvišim umetničkim dostignućima - dodala je Gojković.

Ona je rekla da nas odgovorna kulturna politika koju vode Vlada Srbije i Ministarstvo kulture obavezuje da čuvamo kulturno nasleđe i što više ga afirmišemo i promovišemo u međunarodnim okvirima.

- Da bismo to postigli, moramo da gajimo tradicionalno dobre kulturne veze koje imamo sa brojnim evropskim državama, da ih dalje razvijamo i obogaćujemo - poručila je Gojković.

Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

Ministarka kulture Maja Gojković na otvaranju izložbe

Najbolji primer za to su, kako je rekla, sadržajni i uzorni odnosi sa Austrijom, o čemu svedoči i institucionalizovana saradnja ova tri muzeja.

- Kultura jednog naroda i društva može napredovati samo ako se prožima sa susednim kulturama, daje im i uzima od njih, oplemenjujući sebe i druge - rekla je.

Gojković je izrazila uverenje da će ova izložba ostvarena u saradnji tri renomirane muzejske kuće publici pružiti novi pogled na dva briljantna slikara i otvoriti nove stranice saradnje između dve države i ustanova kulture.

Na otvaranju izložbe obratili su se upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, ambasador Austrije u Srbiji Kristijan Ebner, kao i predstavnici Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i Galerije Belvedere.

Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

 

Izložba će za posetioce biti otvorena do 14. januara 2024. godine, dodaje se u saopštenju Ministarstva kulture.

Ostavite komentar