Kultura > Art

TRADICIONALNI 58. Dečji oktobarski salon OTVOREN u Muzeju primenjene umetnosti

Organizator izložbe i salona je Muzej primenjene umetnosti, a na konkurs se prijavilo 99 institucija sa 1.015 radova

Izvor: K1info/Tanjug

12/10/2023 > 08:37

podeli vest:

TRADICIONALNI 58. Dečji oktobarski salon OTVOREN u Muzeju primenjene umetnosti
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Tradicionalna muzejska manifestacija "Dečji oktobarski salon" u 58. izdanju i pod sloganom "Strah i hrabro srce" otvorena je sinoć u Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu i trajaće tačno do 11. novembra.

Autori kataloga i izložbe su Milica Cukić, muzejska savetnica i Lea Zei, muzejska likovna pedagoškinja.

Dodela diploma i nagrada bilo je centralno dešavanje u MPU večeras i mnoga deca su nagrađena za svoje kreativne radove.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Tri prve nagrade osvojili su Darija Živković (7. razred osnovne škole "Jovan Popović") za delo "Neustrašivost" u kombinovanoj tehnici, Viktor Skalušević (šest godina, Mali likovni atelje studija "Bis") za rad u temperi "Noć u šumi" i Sandra Čikarić (10 godina, Studio "Art Quart", Borča) za sliku "Dubina" u suvom pastelu.

Drugu nagradu dele takođe troje dece - Bisera Ilijašević (13 godina, OŠ "France Prešern") za svoje stvaralaštvo "U strahu su velike oči" u akrilnim bojama, Olga Mirković (11 godina, Privatna OŠ "Plavi krug" iz Beograda) za suvi pastel "Na sigurnom" i Ljubica Palamarević (12 godina, Art laboratorija, Beograd) za kombinovanu tehniku "Skok".

Treću nagradu su osvojili Tara Karpić (9 godina, Mali likovni atelje studija "Bis") za rad u temperi "Mačka i miš", Veronika Šavija Ralević (7. razred, OŠ "Svetozar Marković") za kombinovanu tehniku "Oslobodi se svog straha" i 12-oro đaka OŠ "Siniša Janić" iz Vlasotinca za kolektivan projekat "Let hrabrog srca" - plastično oblikovanje.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Sedmoro dece iz predškolskog uzrasta i osnovnih škola dobilo je Pohvale, iz Beograda, Negotina, Aranđelovca i Crepaje.

Nagrađeni nastavnici su likovni pedagozi Milena Aleksić iz OŠ "Miloje Vasić" iz Beograda i Ljubiša Blagojević iz OŠ "Branko Radičević" iz Negotina.

Nagradu Udruženja likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS) osvojio je Daniel Radić (13) za linorez "Visina" iz Crtaonice za decu "Maslačak" iz Beograda čiji je likovni pedagog Dragana Todorović Skorić osvojila istu nagradu za najboljeg nastavnika.

Organizator izložbe i salona je Muzej primenjene umetnosti.

Na konkurs se prijavilo 99 institucija - predškolske ustanove, osnovne škole, ateljei i likovne radionice sa 1.015 radova.

Sve radove na Salonu su odabrale Marija Labudović, vanredna profesorka na Odseku tekstila na FPU u Beogradu i Lea Zei, tako da je publika večeras videla 532 rada.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Utisak je da se učesnici ove godine najviše plaše paukova i drugih insekata, kao i ajkula, otrovnih riba svih boja i veličina, zmija, vojske duhova, vampira, babaroga, čudovišta.

Takođe, deca su slikala strahove od mraka, duboke vode, nevremena - munja i gromova, aviona, visine, ali i samoće.

Hrabrost se ilustruje na različite načine, od vitezova koji pobeđuju zmajeve do hrabrih srca u grudima aktera.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Kao i prethodnih godina, u prostoru Dečjeg kutka MPU, i u ambijentu same izložbe, biće realizovan prateći program Salona - kreativne radionice u saradnji sa umetnicima kao što su Uroš Petrović i prof. Rastko Ćirić.

Manifestacija Dečji oktobarski salon sastoji se od izložbe i pratećeg radioničkog i edukativnog programa i na njoj se uvek daju nagrade deci i pedagozima, dok specijalnu nagradu dodeljuje ULUPUDS.

Ostavite komentar