Kultura > Art

IZLOŽBA "Moja mašta bašta" Marka VUČKOVIĆA u Galeriji Doma omladine Beograda od 17. oktobra

Autor glavnu inspiraciju pronalazi u prirodi i svim njenim manifestacijama, kao i događajima i predmetima iz svakodnevice

Izvor: K1info

16/10/2023 > 15:14

podeli vest:

IZLOŽBA "Moja mašta bašta" Marka VUČKOVIĆA u Galeriji Doma omladine Beograda od 17. oktobra
Foto: Dom omladine Beograda/Promo


U utorak, 17. oktobra u 19 časova, u Galeriji Doma omladine Beograda, biće otvorena izložba vajara Marka Vučkovića pod nazivom "Moja mašta bašta", koja će moći da se pogleda do 29. oktobra.

Izložba "Moja mašta bašta" Marka Vučkovića predstavlja ciklus radova koji su nastali na tragu njegovog dosadašnjeg stvaralaštva. Autor nastavlja ličnu potragu i teži izgradnji vrednosnog sistema koji se zasniva na negovanju mašte i kreativnosti. Glavnu inspiraciju pronalazi u prirodi i svim njenim manifestacijama, kao i događajima i predmetima iz svakodnevice.

Foto: Dom omladine Beograda/Promo

Marko Vučković izlaže u Galeriji DOB-a od 17. oktobra

Istražujući i poigravajući se sa formama, i koristeći najrazličlitije materijale, autor stvara naizgled poznata rešenja koja nas bogatstvom svojih asocijativnih vrednosti uvode u njegov svet mašte, takođe podstičući i kognitivne sposobnosti samog posmatrača.

Moja mašta bašta

Današnji svet predstavlja stalnu potragu za oblikovanim savršenstvom i lepotom.

Možemo postaviti pitanje - kako ga napraviti i koliko se dajemo za to traženo savršenstvo?

Koliko negujemo bašte naših umova i sami stvaramo plodove?

Moja mašta bašta je imaginarni prostor u kojem negujem i održavam svoju kreativnost, ideje i stvaralačke misli. Ta bašta je puna skulptura, boja, oblika i tekstura i stalno rađa nešto novo.

Stara narodna poslovica nas opominje "Kako seješ, tako ćeš da žanješ" i negde se u svom radu, a i u životu vodim ovom mišlju. Trudim se da umetnički neprestano sadim, negujem, zalivam i pazim svoju stvaralačku nit, kako bi moja imaginarna bašta bila što plodnija.

Marko Vučković

Foto: Dom omladine Beograda/Promo

 

Marko Vučković rođen je u Kruševcu 1992. godine. Diplomirao je na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2019, na modulu Primenjeno vajarstvo. Na istom fakultetu i modulu završio je i master akademske studije. Član je ULUS-a od 2020. Realizovao je dve mermerne skulpture velikog formata u Srpskom poslovnom klubu "Privrednik" u Beogradu, 2022. Radi kao saradnik na Fakultetu primenjenih umetnost u Beogradu, na odseku primenjeno vajarstvo.

Izlagao je na više grupnih i samostalnih izložbi.

Samostalne izložbe:

"Marko Vučković skulpture", Likovni salon, Novi Sad, 2023.

"Oblik, misao, smisao", Galerija Štab, Beograd, 2023.

"Impuls Sekvence", Galerija 73, Beograd, 2022.

"Marko Vučković skulpture", Salon 77, Niš, 2022.

"Organizmi i sklopovi", Galerija SKC, Beograd, 2020.

Dobitnik je sledećih nagrada: Nagrada za idejno rešenje za umetničke i zanatske teksture "Art&craft tekstura", Tarkett, 2019.; Prva nagrada za skulpturu, Preduzetnikus, 2019.; Nagrada za idejno rešenje za umetničke i zanatske teksture "Art&craft tekstura", Tarkett, 2018.

******************************************

Radno vreme Galerije Doma omladine Beograda: utorak-subota od 12:00 do 21:00; nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Ostavite komentar