Kultura > Art

ARTE galerija predstavlja izložbu "NOVA PREDMETNOST" sa preko TRIDESET radova sedmorice umetnika

Radovi će biti izloženi na dve lokacije u Beogradu - Galeriji SKC-a (Kralja Milana 48) i ARTE galeriji (Andrićev venac 12)

Izvor: K1info

13/10/2023 > 14:13

podeli vest:

ARTE galerija predstavlja izložbu "NOVA PREDMETNOST" sa preko TRIDESET radova sedmorice umetnika
Foto: ARTE galerija (Dušan Otašević - Thales Complex, 1940)


ARTE galerija predstavlja izložbu "Nova predmetnost" od 18. oktobra do 5. novembra 2023. godine.

Na izložbi će biti postavljeni radovi sedmorice umetnika, koji su se 1960-ih, '70-ih i '80-ih godina zajedno integrisali u novu struju koju kritika najpreciznije opisuje kao novu predmetnost.

Preko trideset radova umetnika Radomira Damnjanovića Damnjana, Branka Miljuša, Radomira Reljića, Dragoša Kalajića, Dušana Otaševića, Peđe Neškovića i Bore Iljovskog biće postavljeno na dve lokacije u Beogradu - Galerija Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48) i ARTE galerija (Andrićev venac 12).

ARTE galerija i Studentski kulturni centar ovom izložbom otpočinju direktnu saradnju na realizaciji izložbenog programa u nedavno renoviranoj Galeriji Studentskog kulturnog centra.

Namera ove dve kulturne institucije prvom zajedničkom izložbom je da istaknu umetnike čije karijere su u velikoj meri oblikovane i afirmisane izlaganjem u Studentskom kulturnom centru, a zahvaljujući kojima je Studentski kulturni centar postao institucija od nemerljivog značaja za razvoj savremene umetničke i kulturne scene.

U KORAK SA SVETOM

Početkom 1960-ih godina interesovanje ovih umetnika ka povratku predmetnom u slikarstvu kroz figuru, naraciju, znak, simbol, odrediće ih kao umetnike jedne nove tendenecije koja je ostavila dubok trag u razvoju umetnosti druge polovine 20. veka kod nas, a predstavljala je autentičnu varijantu tendencija koje su se tih godina razvijale u svetu.

Slični fenomeni razvijali su se simultano i u Evropi i Americi, te su nove pojave različito terminološki određivane - nova figuracija, nova narativnost, nova slika, nova realnost predmeta, novi simbol, a kao jedan od vidova tih novih izraza pojavio se britanski, a zatim i američki pop-art. Umetničke pojave koje su se u ovom kontekstu razvijale u našem kulturnom okruženju, moguće je objediniti upravo pod terminom koji je definisao istoričar umetnosti Ješa Denegri - nova predmetnost.

Foto: ARTE galerija

 

Tokom tronedeljnog trajanja izložbe, biće održana promocija obimne i bogato ilustrovane publikacije "Nova predmetnost", sa tekstovima devet istoričara i teoretičara umetnosti koji su posvećeno analizirali svih sedam autentičnih umetničkih ličnosti povezanih srodnom mišlju. Datum promocije biće naknadno objavljen. Nova knjiga u izdanju ARTE galerije čini segment edicije Kolekcionar kao kustos i selektor, kako selektovani autori predstavljaju težišta najznačajnijih domaćih kolekcija.

Izložba traje do 5. novembra 2023. godine.

Radno vreme galerija: ponedeljak-petak: 11–19 h, subota: 10–15 h. Ulaz je besplatan.

Ostavite komentar