Kultura > Art

MAJA GOJKOVIĆ otvorila IZLOŽBU "Povratak Milića od Mačve" u okviru "Srpskih dana u Mađarskoj"

Ona je podsetila da je čuveni slikar pre nešto više od tri decenije izlagao u Sentandreji, u okviru likovne kolonije

Izvor: K1info/Tanjug

06/10/2023 > 11:07

podeli vest:

MAJA GOJKOVIĆ otvorila IZLOŽBU "Povratak Milića od Mačve" u okviru "Srpskih dana u Mađarskoj"
Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović


Potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je u ambasadi Republike Srbije u Mađarskoj izložbu "Povratak Milića od Mačve".

Gojković je poručila da srpsku i mađarsku kulturu spaja mnogo toga, a da je srpski umetnik Milić Stanković doprineo da Budimpešta i Mađarska budu još snažnije prepoznate kao važne odrednice u istoriji srpskog naroda i kulture.

- Danas smo na jednom mestu spojili dve značajne vertikale srpske kulture i duhovnosti - velikog srpskog umetnika Milića Stankovića i Srpsku pravoslavnu crkvu, inicijatora i organizatora manifestacije koja promoviše i afirmiše našu kulturu, tradiciju i nauku u prijateljskoj Mađarskoj - rekla je Gojković otvarajući izložbu organizovanu u okviru "Srpskih dana u Mađarskoj".

Ona je podsetila da je čuveni slikar, u čijim delima je uživala publika u Beču, Parizu, Njujorku, Londonu i drugim svetskim metropolama, pre nešto više od tri decenije izlagao u Sentandreji, u okviru likovne kolonije.

- Ta činjenica daje dodatnu vrednost samoj izložbi i oplemenjuje ovo dragoceno predstavljanje Srbije u zemlji i gradu sa kojima nas vezuje mnogo više od dobrih komšijskih odnosa - istakla je ministarka.

Dodala je da srpsku i mađarsku kulturu spaja dosta toga te da nam je zato izuzetno stalo da naše kulturno nasleđe predstavimo na najbolji način u Mađarskoj, a izložba dela Milića Stankovića, odnosno Milića od Mačve, svakako je jedan od njih.

- Ovaj multitalentovani umetnik ostavio je neizbrisiv trag na srpskoj i svetskoj kulturnoj sceni. Zajedno sa velikanima kao što su Leonid Šejka, Olja Ivanjicki, Kosta Bradić i ostali pripadnici Medijale, jednog od najoriginalnijih evropskih umetničkih pokreta ikada, uspeo je da pomiri tradicionalno i savremeno, ugledajući se na renesansnu umetnost i klasicizam - navela je Gojković.

Ukazujući da je Milić od Mačve bio slikar nesvakidašnje mašte, čija autentičnost decenijama unazad nikoga ne ostavlja ravnodušnim, Gojković je navela i da je njegovo stvaralaštvo, prepuno magijskih elemenata i prizora, najvećim delom inspiraciju nalazilo u srpskoj istoriji, na koju smo kao narod izuzetno ponosni, baš kao što je to bio i veliki slikar.

- Ovde izložena dela najslikovitije govore o tome koliko inspirativnih tema i motiva savremeno stvaralaštvo može da pronađe u narodnoj prošlosti, tradiciji i običajima - dodala je ministarka i podsetila da je svojim maestralnim delom "Sentandrejski diptih" izloženim i nastalim u okviru te likovne kolonije, Milić od Mačve doprineo da Budimpešta i Mađarska budu još snažnije prepoznate kao izuzetno važne odrednice u istoriji srpskog naroda i kulture.

Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

Potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je izložbu „Povratak Milića od Mačve"

Takođe je napomenula da možemo biti ponosni na to što naša zemlja danas ima brojne prijatelje u svetu, ali da ne zaboravljamo da među njima Mađarska zauzima posebno mesto.

- Veze srpskog i mađarskog naroda sežu u daleku prošlost. U periodu 18. i 19. veka, Budimpešta je bila čvorno mesto okupljanja tada najvećih imena srpske kulture, nauke i umetnosti. Ovde je 1826. godine osnovana Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija - dodala je Gojković.

Podsetila je da je u Budimpešti živeo i stvarao jedan od najvećih pronalazača u istoriji čovečanstva, Nikola Tesla i brojni drugi velikani srpske kulture, obrazovanja i nauke, kao što su Jakov Ignjatović, Sava Tekelija i Miloš Crnjanski, životno i radno vezani su za ove prostore, kao i da je veliki broj pripadnika mađarskog naroda iz Srbije proneo slavu naše zemlje širom sveta, bilo da je reč o kulturi, nauci ili sportu.

- Odnosi naše dve države danas su najbolji u svojoj istoriji, kako u periodu pre, tako i nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa 1882. godine. Naše prijateljstvo i savezništvo plod je odgovorne politike, koja je umela da prepozna koliko su zajednička istorija i kulturne veze važne za sveukupno približavanje naroda i država - rekla je ministarka.

Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

Potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je izložbu „Povratak Milića od Mačve"

Istakla je da se srpski narod u Mađarskoj, kao i mađarski u Srbiji, osećaju kao svoji na svome, jednako voleći i poštujući svoje i države matice.

- To je najvećim delom tako jer znaju da su uz njih vlade koje maksimalno poštuju sva njihova prava. Za nas je od velike važnosti da Srbi u Mađarskoj imaju svoje škole, zadužbine, kulturno-umetnička društva, crkve i manastire, kao što ih ima i mađarska zajednica u Srbiji - ukazala je ministarka.

Takođe je navela da Ministarstvo kulture Republike Srbije ima blisku saradnju s mađarskim kolegama i kontinuirano podržava kulturne aktivnosti mađarskog naroda u Srbiji.

- I pored sadašnjih čvrstih veza i odlične saradnje, smatramo da prostora za njihov dalji razvoj uvek ima, o čemu svedoče i ova izložba i manifestacija. Oba ova događaja, kao i pojedinačne projekte koji su deo "Srpskih dana", ministarstvo na čijem sam čelu bezrezervno je podržalo u cilju daljeg jačanja naših odnosa i dostojnog predstavljanja srpske kulture u zemlji s kojom gajimo neraskidivo prijateljstvo - rekla je Gojković i izrazila uverenje da će ova izložba i celokupna manifestacija "Srpski dani u Mađarskoj" dodatno osnažiti naše savezništvo, a srpsku kulturu i umetnost prikazati u najboljem svetlu.

Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

Episkop budimski Lukijan i ministarka kulture Maja Gojković na otvaranju izložbe "Povratak Milića od Mačve"

Otvaranju izložbe prisustvovali su i episkop budimski Lukijan, Ljubomir Aleksov, srpski poslanik u mađarskom Parlamentu, zamenica ministra kulture i inovacija Mađarske Vitajoš Ester, kao i predstavnici diplomatskog kora, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Ostavite komentar