Kultura > Art

“PPRODUŽENI POGLED” Olivere Savić Popović: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA u Likovnoj galeriji Kolarca

Svi zainteresovani imaće priliku da izložbu pogledaju do 27. maja

Izvor: K1info/Headliner.rs

06/05/2023 > 13:12

podeli vest:

“PPRODUŽENI POGLED” Olivere Savić Popović: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA u Likovnoj galeriji Kolarca
Foto: Olivera Savić Popović


U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 9. maja u 19:00 časova biće otvorena izložba “Produženi pogled” Olivere Savić Popović.

Olivera Savić će se predstaviti serijom fotografija prirode, zemlje i neba. Slikarka po obrazovanju ona, neretko, menja likovne medije u svojoj potrazi za mestom sklada u nedokučivosti prirode.

Jednostavnost i univerzalnost prizora najpre zbuni posmatrača prepoznatljivošću koju i sam medij fotografije, kao dokumentaran, podcrtava. Ove fotografije imaju pomeren rakurs u percepciji koji uvodi sama tema, računaju na pogled posmatrača kao saučesnika u istraživanju izdvojenog prizora.

Koloritne promene svetla koje linija spaja i razdvaja daju prostorni opis zemlje i neba. Pogled uveličava okvir avionskog prozora za sliku neba. Dramu prirode koju nose voda i nebo umiruje zrak svetla koji obasjava probodena igla kopna, unoseći mir usred nadolazeće bure.

Foto: Olivera Savić Popović

 

Ovaj pristup beleženja kadrova lišava prikazane fotografije, prvenstveno, estetske dimenzije da bi kroz svetlosnu pukotinu poveo posmatrača ka otkrivanju istinitosti poruke u kojoj je estetika, prisutna samo da privuče pogled u sveprisutnoj brzini vizuelnih doživljaja i informacija, jedno od sredstava.

Veštim odabirom i sukcesivnim ponavljanjem, skoro, identičnog kadra, istisnut je pravolinijski tok vremena i postignuto jedinstvo suprotnosti: prisutnost u vremenskom toku i trajanje u prostoru.

Ponavljanje kadrova potencira horizontalnu ravan posmatranja, a promena svetla unutar prizora “slika” emocionalne promene neprekidnog kretanja u prirodi kao beskraj vizuelnih senzacija koje, po dubini, otkrivaju složenost procesa i jedinstvenost jednog toka čiji nam početak i kraj izmiču.

Izrazita likovnost fotografija, svedena na osnovne elemente u prirodi, sam medij stavlja u službu realizacije poruke, a preciznom artikulacijom ličnih uvida, autorka upućuje i uključuje posmatrača.

Za slikarku Oliveru Savić paleta je stalno prisutna, a preciznim pogledom (viđenjem) dolazi i reakcija na ponuđeni izbor i želja da ga zabeleži i sačuva i kroz njega progovori.

Izložba će biti otvorena do 27. maja 2023. radnim danima od 10:00 do 20:00, subotom od 10:00 do 16:00 časova.

 

Ostavite komentar