Kultura > Art

PARISKI DOM Serža Genzbura otvara se ZA JAVNOST

Obožavaoci će među 25.000 predmeta moći da vide Genzburov klavir, fotografije, odeću, kao i umetničke radove Salvadora Dalija i Klod Lalan

Izvor: K1info

10/04/2023 > 14:13

podeli vest:

PARISKI DOM Serža Genzbura otvara se ZA JAVNOST
Foto: Youtube PrintScreen/Reisboulevard


Pariski dom Serža Genzbura biće otvoren za javnost 20. septembra, javlja Guardian. Od smrti legendarnog umetnika 1991. godine ovo mesto predstavlja svetilište brojnim fanovima koji ispred zdanja ostavljaju poruke i cveće, a sada će moći i da ga posete.

U domu se nalazi klavir na kojem je Genzbur komponovao mnoge svoje pesme, a tu su i brojne fotografije koje su krasile korice njegovih albuma. Obožavaoci će među 25.000 predmeta moći da vide i Genzburovu odeću, kao i umetničke radove Salvadora Dalija i Klod Lalan.

Serž Genzbur kupio je kuću 1969. i u njoj je u početku živeo sa glumicom rođenom u Britaniji Džejn Birkin, majkom Šarlote Genzbur, iste godine kada je objavio zabranjeni hit "Je t’aime… moi non plus".

Par je bio zajedno 12 godina, ali su se razišli 1980. Birkin i Serž ostali su bliski, ali su njegova javna pojavljivanja sve više odlikovali ekscesi.

Šarlot je rekla da joj je trebalo dosta vremena da završi projekat, ali je rešena da kuću otvori za javnost 20. septembra:

- U prvih deset godina (posle njegove smrti), kada sam bila najsigurnija u projekat, stvari su se iskomplikovale - vratila sam se u prošlost jer je to bilo sve što mi je ostalo od njega i čuvala sam ga kao blago.

Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Šarlot Genzbur, Džejn Birkin i Alis Atal na 48. dodeli nagrada "Cezar" u Parizu

Ona je dodala:

- U početku je to bila porodična kuća moje majke, moje sestre, njegova i moja. Dok je moja majka tu živela bilo je vrlo malo stvari, a onda ih je otac sve više gomilao. Pretvorio ga je u muzej i bilo je teško hodati okolo a da se na plašiš da ćeš nešto polomiti.

 

Ostavite komentar