Kultura > Art

Sale Must Go On: Velika KOLEKCIJA Fredija Merkjurija biće PONUĐENA NA AUKCIJI u Sotbiju

Neki od oko 1500 predmeta biće izloženi u Njujorku, Los Anđelesu i Hong Kongu tokom junske turneje, a aukcija će biti održana u septembru

Izvor: K1info

27/04/2023 > 11:12

podeli vest:

Sale Must Go On: Velika KOLEKCIJA Fredija Merkjurija biće PONUĐENA NA AUKCIJI u Sotbiju
Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung


Velika kolekcija kostima, umetničkih radova, pa čak i rukom pisanih tekstova Fredija Merkjurija za "We Are the Champions" i "Killer Queen", naći će se na aukciji u septembru, navodi AP.

Frontmen grupe Queen svojevremeno je izjavio kako želi da živi viktorijanskim životom okružen "kreativnim neredom", sve je ostavio svojoj bliskoj prijateljici Meri Ostin posle smrti u 45-toj godini od upale pluća povezane sa AIDS-om 1991. godine.

Ostin je većinu predmeta zadržala onako kako ih je Merkjuri ostavio u svojoj kući u luksuznom londonskom kvartu Kensington, rekavši je da je donela "tešku odluku" da sve to proda, saopšteno je iz Sotbija.

Umetnička dela uključuju reprodukcije ili radove na papiru Pikasa i Matisa. "Type of Beauty", slika francuskog umetnika iz 19. veka Džejmsa Tisoa, na kojoj je njegova irska muza i ljubavnica Ketlin Njutn i procenjuje se da će dostići cenu od 500.000 do 750.000 dolara, što je najskuplji predmet sa liste.

Takođe se navodi da će se tekstovi za himnu benda "We Are the Champions", koju je Merkjuri napisao na devet stranica, doneti između 250.000 i 375.000 dolara.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

 

Fredi je nosio krunu ukrašenu dijamantima i bio ogrnut crvenim plaštom od lažnog krzna kada je pevao "Champions" u Nebvort Hausu istočno od Londona tokom završnog koncerta Queen 1986.

Navodi se da je kruna rađena prema modelu kojeg je nosio Sveti Edvard, a koja će biti korišćena na krunisanju kralja Čarlsa III sledećeg meseca. Za razliku od autentične krune, procenjeno je da će ona koju je nosio Merkjuri biti prodata za 75.000 do 100.000 dolara.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

 

Fanovi pevača sa manjim budžetom mogli bi da uzmu u obzir njegov srebrni češalj za brkove Tiffany & Co., za koji se očekuje da će postići cenu između 500 i 750 dolara.

Neki od oko 1500 predmeta biće izloženi u Njujorku, Los Anđelesu i Hong Kongu tokom junske turneje.

Aukcija će biti održana tokom tri dana u septembru. Deo prihoda biće doniran u dobrotvorne svrhe.

 

Ostavite komentar