Kultura > Art

Da li ste ČULI za ime MIROSLAV KARIĆ? Ako niste, od sada se SVE MENJA

Žiri je jednoglasno odlučio da nagradu "Lazar Trifunović" dodeli za tekst "Studija slučaja"

Izvor: K1info/Tanjug

14/01/2023 > 18:38

podeli vest:

Da li ste ČULI za ime MIROSLAV KARIĆ? Ako niste, od sada se SVE MENJA
Foto: Tanjug/Kulturni centar Beograda/Tanja Drobnjak


Nagrada  "Lazar Trifunović" za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene vizuelne umetnosti za 2022. godinu uručena je danas istoričaru umetnosti i kustosu Miroslavu Kariću u Kulturnom centru Beograda.

Karić je nagrađen za tekst "Studija slučaja", objavljen u istoimenom katalogu samostalne izložbe umetnice Biljane Đurđević, koja je održana u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu od 25. marta do 23. maja 2022. godine.

"Karić u toj monografskoj studiji nudi slojevito strukturiran interpretativni okvir za razumevanje recentne umetničke prakse Biljane Đurđević koji se temelji na poznavanju novih čitanja semantike savremenog slikarstva i njegovih transmedijskih iskoraka, kao i na ubedljivoj kontekstualizaciji jednog kompleksnog umetničkog govora spram društvenih i ideoloških okvira savremenosti. Karićev kritički doprinos pisanju o umetnosti, oslonjen na veštinu da precizno prepozna i artikuliše složene referente okvire koje proizvode umetnički gestovi, nalazi se u principijelnom profesionalnom nastojanju da o savremenoj umetnosti misli, govori i piše na osnovu sistematskog poznavanja lokalne scene i posvećenog angažovanja na afirmaciji novih posmatranja i isčitavanja pojava koji se unutar nje javljaju", istaknuto je u obrazloženju žirija koji su činili Darka Radosavljević Vasiljević, Stevan Vuković i Ana Ereš.

Foto: Tanjug/Kulturni centar Beograda/Tanja Drobnjak

 

Nagrađeni Karićev tekst potvrđuje i važnost kontinuirane saradnje kustosa i umetnika kao vitalnog podsticaja za permanentno osvajanje novih znanja o savremenoj umetnosti, istakao je žiri, koji je jednoglasno odlučio da dodeli nagradu "Lazar Trifunović" Kariću, razmatrajući predloge prispele na konkurs za to prestižno priznanje, kao i druge javno dostupne doprinose kritičkom mišljenju o modernoj i savremenoj umetnosti objavljene tokom 2022. godine.

Nagrada "Lazar Trifunović" dodeljuje se od 1993. godine sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše nove metodološke i interpretativne modele i pristupe u pisanju o modernoj i savremenoj vizuelnoj umetnosti u štampanim i elektronskim medijima, i predstavlja jedino stručno priznanje koje motiviše kritičko mišljenje u ovoj oblasti.

 

Ostavite komentar