Kultura > Art

Britanska IGRANKA s grčkim KULTURNIM BLAGOM: Hoće da im pozajme ONO ŠTO JE NJIHOVO (?!)

Zakon o britanskom muzeju sprečava muzej da trajno vrati bilo koju svoju kolekciju osim u posebnim okolnostima

Izvor: K1info/Tanjug

06/01/2023 > 09:45

podeli vest:

Britanska IGRANKA s grčkim KULTURNIM BLAGOM: Hoće da im pozajme ONO ŠTO JE NJIHOVO (?!)
Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Dunham, File


Britanski muzej potvrdio je da je uključen u 'konstruktivne razgovore' sa Grčkom o vraćanju pojedinih mermernih artefakata na Partenon.

"Aktivno tražimo novo partnerstvo o Partenonu sa našim grčkim prijateljima kako bismo novu godinu započeli konstruktivnim razgovorima", navodi se u saopštenju muzeja.

Jedan grčki ministar potvrdio je prošlog meseca da razgovori između direktora muzeja Džordža Ozborna i grčke vlade traju duže od godinu dana, prenosi britanski list Guardian.

List navodi kako su poslednjih meseci sve intenzivnije spekulacije da može doći do dogovora o vraćanju nekih mermernih skulptura izloženih u Britanskom muzeju od 1832. nakon što ih je britanski diplomata lord Elgin na kontroverzan način odneo sa Partenona.

Prema pisanju britanskog Telegrafa, dve strane blizu su dogovora da se određeni mermerni predmeti vrate na Partenon u obliku pozajmice početkom ove godine.

Kako navodi Gardijan, pozajmica ne bi zadovoljila grčku i međunarodnu javnost, koje poslednjih godina pozivaju na trajno vraćanje mermernih artefakata i navodi da je prošlog meseca Vatikan vratio tri skulpture sa Partenona Grčkoj, u znak "konkretne želje pape Franje da se prati put istine".

Grčka insistira da se mermerni artefakti trajno vrate na Partenon, ali Britanski muzej je do sada ostajao pri čvrstom stavu da eventualni dogovor može da sadrži samo pozajmicu artefakata, navodi Guardian i dodaje da je britanska vlada prošlog meseca saopštila da nema nameru da menja Zakon o britanskom muzeju, odnosno zakon koji sprečava muzej da trajno vrati bilo koju svoju kolekciju osim u posebnim okolnostima.

Muzej je prošlog meseca saopštio da ne namerava da "rasparčava svoju veliku kolekciju koja govori unikatnu priču zajedničku za celo čovečanstvo".

 

Ostavite komentar