Kultura > Art

IZLOŽILI SLIKU Vinsenta van Goga za koju VLASNIK TVRDI da je - UKRADENA

Slika pod nazivom "Une Liseuse De Romans" deo je izložbe "Van Gog u Americi", koja prikazuje 74 dela holandskog postimpresioniste

Autor: K1info/klix.ba

14/01/2023 > 08:49

podeli vest:

IZLOŽILI SLIKU Vinsenta van Goga za koju VLASNIK TVRDI da je - UKRADENA
Foto: Tanjug/Andy Morrison/Detroit News via AP


Izložena slika umetnika Vinsenta van Goga, koja se trenutno nalazi na Institutu za umetnost u Detroitu, smatra se ukradenom još pre nekoliko godina.

Brazilski kolekcionar umetničkih dela kaže da je platio 3,7 miliona dolara za sliku iz 1888. godine pod nazivom "The Novel Reader", kada ju je treća strana preuzela.

Foto: Public domain, wikiart.org

Slika "Une Liseuse De Romans" Vinsenta van Goga (1888)

Tužbu su u utorak podneli Brokerarte Capital Partners i njegov jedini vlasnik, a to je brazilski kolekcionar Gustavo Soter. Tvrde da je Institut pozajmio sliku od neimenovane strane koja nije njen zakonski vlasnik.

Reč je o umetničkom delu iz 1888. godine pod nazivom "Une Liseuse De Romans", što bi u prevodu značilo "Čitač romana". Slika prikazuje mladu, tamnokosu ženu kako čita žutu knjigu. Bila je izložena u sklopu izložbe "Van Gog u Americi", koja prikazuje 74 dela holandskog postimpresioniste.

Foto: Tanjug/Andy Morrison/Detroit News via AP

Sporna slika se pojavila na izložbi u Institutu za umetnost u Detroitu

Prema tužbi, Soter je kupio sliku 2017. godine za 3,7 miliona dolara, nakon čega su posrednici preuzeli sliku. U tužbi se navodi da Soter nikada nije preneo vlasništvo ili bilo kakav udeo za sliku na te posrednike i da od maja 2017. godine nije poznata lokacija slike.

Soter je nedavno saznao da je slika deo izložbe u Detroitu koja se završava 22. januara, pa je njegov advokat tražio da se delo vrati pre završetka izložbe. Savezni sudija naredio je Institutu da ne premešta sliku do sudskog ročišta zakazanog za 19. januar. Iz ovog Instituta naveli su da će nastaviti da deluju u skladu sa svim primenjivim zakonima i najboljom muzejskom praksom.

 

Ostavite komentar