Kultura > Art

Italijanska POLICIJA ZAPLENILA remek delo Rubensa ZBOG POKUŠAJA PREVARE

Policija Đenove saopštila da je ovo Rubensovo ulje na platnu, visine skoro dva metra i širine metar i po, bilo osigurano na 4 miliona evra

Izvor: K1info/Tanjug

31/12/2022 > 12:10

podeli vest:

Italijanska POLICIJA ZAPLENILA remek delo Rubensa ZBOG POKUŠAJA PREVARE
Foto: Youtube PrintScreen/GenoaMunicipality


Remek delo flamanskog slikara Petera Paula Rubensa "Vaskrsli Hrist se ukazuje svojoj majci" zaplenjeno je na izložbi zbog pokušaja prevare, saopštila je juče policija grada Đenova.

Rubensova slika bila je deo izložbe "Rubens u Đenovi" u Duždevoj palati, ali policija ne krivi za prevaru organizatore izložbe, već vlasnike slike, prenosi Reuters.

Italijanski vlasnici navodno su koristili lažna dokumenta da bi sliku poslali u inostranstvo i time na prevaru povećali njenu tržišnu vrednost, navodi se u saopštenju.

Foto: Peter Paul Rubens, Public domain, via Wikimedia Commons

Peter Paul Rubens, autoportret (1623)

Vlasnici slike su osnovali i inostrane kompanije koje bi fiktivno kupile Rubensovo remek delo iz 17. veka, zaključuje se u saopštenju.

Peter Paul Rubens (1577—1640) jedan je od najvećih majstora baroknog stila u slikarstvu koji je sjedinio tradicije severnog i italijanskog slikarstva. Stvorio je slike pune dramatike, čulnosti i sjaja boja koje obično prikazuju alegorije inspirisane mitološkom simbolikom.

 

Ostavite komentar