FunBox > Misterije

KONTROLA TUĐEG UMA JE MOGUĆA: Istraživači OTKRILI kako zastrašujući paraziti NATERAJU ŽRTVU na SAMOUBISTVO

Tajna leži u horizontalnom genskom transferu, procesu u kojem organizmi preuzimaju gene

Izvor: K1info

21/10/2023 > 16:50

podeli vest:

KONTROLA TUĐEG UMA JE MOGUĆA: Istraživači OTKRILI kako zastrašujući paraziti NATERAJU ŽRTVU na SAMOUBISTVO
Foto: Youtube/Printscreen/DC Masters


Naučnici su otkrili tajnu zastrašujućih parazita i njihove kontrole uma. To su strunaši, ili nematomorfi, parazitski valjkasti crvi koji žive u telima bogomoljki i prisiljavaju ih na samouništenje. Ova bizarana pojava se konačno razotkriva, otkrivajući fascinantne detalje o genetskoj manipulaciji i evoluciji.

Strunaši poznati kao Chordodes formosanus vode domaćina prema vodi gde se oni udave. Istraživanje biologa sa Univerziteta Kjoto u Japanu je razotkrilo ovu jezivu kontrolu uma, istražujući genetske promene kod crva i bogomoljki pre, tokom i posle ovog procesa.

Otkriveno je da tokom manipulacije, čak 4.500 gena strunaša menjaju svoju ekspresiju, dok se geni bogomoljki ostaju nepromenjeni. Ovo otkriće ukazuje na to da paraziti koriste gene domaćina kako bi sintetisali sopstvene proteine.

Zanimljivo je da su mnogi od gena strunaša koji igraju ključnu ulogu u manipulaciji izuzetno slični genima bogomoljki, čijim nervnim sistemom strunaši upravljaju. Ovi specifični geni nisu prisutni kod drugih vrsta strunaša koji ne koriste bogomoljke kao svoje primarne domaćine.

Tajna leži u horizontalnom genskom transferu, procesu u kojem organizmi preuzimaju gene koji ne pripadaju njihovom potomstvu. Iako se ranije smatralo da je horizontalni genski transfer retka pojava koja se dešava samo kod bakterija, otkriveno je da se dešava kod različitih organizama, uključujući i parazite.

Strunaši su fascinantni paraziti sa svojim jedinstvenim načinima manipulacije domaćinima, i dalje ostavljajući mnoga pitanja za naučnike da istraže u svetlu ovih novih otkrića, piše LiveScience.

Ostavite komentar