FunBox > Misterije

Čega se PRVO SEĆATE u životu? Naučnici došli do NEVEROVATNOG OTKRIĆA - možemo da budemo SVESNI i PRE ROĐENJA

Kada bebe shvataju svet - neki teoretičari smatraju da je to čak u trećem trimestru trudoće

Izvor: K1info

13/10/2023 > 21:33

podeli vest:

Čega se PRVO SEĆATE u životu? Naučnici došli do NEVEROVATNOG OTKRIĆA - možemo da budemo SVESNI i PRE ROĐENJA
Foto: Shutterstock


Neki teoretičari pronašli su dokaze da neka vrsta svesnog iskustva postoji prilikom rođenja, a možda čak i u kasnoj trudnoći. O ovome su istraživali iz tima istraživača sa Koledža Triniti u Dablinu i kolege iz Australije, Nemačke i SAD, preneo je sajt Neuroscience News.

- Iako je svako od nas jednom bio beba, svest novorođenčadi i dalje je misterija i nema jasnog pogleda na to kad i u kojoj formi se svest prvo pojavljuje. Neki teoretičari veruju u "kasni start" i smatraju da su za svest neophodne kognitivne sposobnosti, koje se najranije javljaju pred prvi rođendan deteta - kaže se u studiji i dodaje:

- Drugi teoretirčari veruju u "rani start", smatrajući da svest najverovatnije nastaje tokom rođenja ili odmah nakon njega, ali neki smatraju da se rađa i u trećem tromesečju trudnoće. Napredak na ovom polju je težak i to ne samo zato što postoje izazovi povezani sa prikupljanjem relevantnih bihejviorističkih i neuroloških podataka, ali i zbog nepouzdanosti proučavanja svesti kada ne postoji kapacitet za verbalni odgovor ili namerno ponašanje. Zato smo analizirali i empirijski i metodološki napredak na ovom polju, verujući da nova istraživanja ukazuju na „rani start“ kada je reč o nastanku svesti – kažu u studiji.

Da bi pružili novi pogled na perspektivu pojave svesti, tim je nadogradio nedavna otkrića u naučnim istraživanjima svest. Kod odraslih, neki markeri otkriveni skeniranjem mozga ukazuju na razliku između svesti i njenog nedostatka, što se sve češće primenjuje u nauci i medicini. Ovo je prvi put da je pregled tih markera urađen kod novorođenčadi kako bi se procenila njihova svest.

- Naša otkrića pokazuju da novorođenčad mogu da integrišu senzorne i kognitivne odgovore u razvoju u koherentno svesno iskustvo kako bi shvatili akcije drugih i planirali sopstveni odgovor – rekla je profesorka psihologije.

Studija baca svetlo i na to „kako je biti beba“. Znamo, piše Neuroscience News, da je vid mnogo slabije razvijen kod beba od sluha, na primer. Rad sugeriše da su bebe u svakom trenutku svesne manje stvari nego odrasli, da im je potrebno više vremena da shvate šta je ispred njih, ali da mogu lako da obrade različite informacije poput zvukova iz drugih jezika bolje nego kad malo ostare.

- Iako je problem identifikacije kada i u kojoj formi svest nastaje daleko od rešenja, novi napredak sugeriše da je polje istraživanja svesti novorođenčadi sada legitimno polje istraživanja. U suštini, neki noviji dokazi upućuju na to da svest ima „rani start“. Međutim, u ovom kontekstu to potencijalno znači da se ona javlja u prenatalnom periodu, naglašavamo da su oni iz kasnog trećeg tromesečja trudnoće, najčešće posle 35 nedelja. Naravno, postoji još mnogo toga što ne znamo – navodi se u studiji.

Ostavite komentar