FunBox > Misterije

Dešifrovana REČ iz pisma koji je bio 2.000 godina POD VULKANSKIM PEPELOM, 700.000 dolara za onog ko prevede CEO TEKST

I Faritor i Nader su nezavisno identifikovali reč "πορϕυρας" (porphyras), što znači "ljubičasta"

Autor: K1info/index.hr

17/10/2023 > 07:23

podeli vest:

Dešifrovana REČ iz pisma koji je bio 2.000 godina POD VULKANSKIM PEPELOM, 700.000 dolara za onog ko prevede CEO TEKST
Foto: Youtube/Printscreen/Univ. of Kentucky Pigman College of Engineering


Ovo je svitak koji je proveo skoro 2.000 godina zakopan pod gomilama vulkanskog pepela s Vezuva. Prilično je teško i otvoriti ga, a kamoli pročitati. Ipak, dvojica studenata i veštačka inteligencija (AI) su pronašli način...

Naime, naučnici sa Univerziteta Kentaki u SAD pokrenuli su u martu svojevrstan izazov (Vesuvius Challenge). Objavili su hiljade rendgenskih slika nagorelih svitaka iz Herkulanuma, zajedno s neistreniranim softverom veštačke inteligencije pomoću kojih bi se oni mogli odgonetnuti. Onome ko dešifruje više odlomaka – sledi glavna nagrada.

I neko je napravio prve korake – odgonetnuo reč. Odnosno, u isto vreme su to ostvarila dva studenta: Luk Faritor, student informatike na Univerzitetu Nebraska-Linkoln i Jusef Nader, student biorobotike na Slobodnom univerzitetu u Berlinu u Nemačkoj. Zato će obojica primiti prve nagrade u izazovu, piše Science Alert.

I Faritor i Nader su nezavisno identifikovali reč „πορϕυρας“ (porphyras), što znači "ljubičasta". To je prva puna reč koja je dekodirana iz skripti pomoću AI softvera.

Ljubičasta boja je u starom Rimu imala značajnu ulogu; često predstavljajući bogatstvo i status. Stručnjaci smatraju da bi ova reč u svitku mogla da se odnosi na odeću ili rang, iako će za potvrdu biti potrebna dalja analiza.

Veštačka inteligencija, uz pravilnu obuku, može uočiti vrlo male varijacije u teksturi na rendgenskim snimcima, otkrivajući poteze mastila koji nisu vidljivi ljudskom oku. Stoga se naučnici nadaju da će uskoro uslediti dalja otkrića, piše Index.hr.

Glavna nagrada 700.000 dolara

Glavna nagrada Vesuvius Challengea od 700.000 dolara ide onome koji će dešifrovati četiri ili više odlomaka iz jednog od ovih svitaka. 

Vezuv je eruptirao 79. godine nove ere, pri čemu je uz Pompeju stradao i grad Herkulanum. Svici su pronađeni u 18. veku kada su radnici naišli na ostatke luksuzne vile koja je možda pripadala tastu Julija Cezara.

Nažalost, preživelo je vrlo malo ovakvih drevnih tekstova. Kada bi se ovi svici mogli pročitati a da se ne otvore (tada bi se verovatno pretvorili u prah), mogli bismo otključati neprocenjivo bogatstvo informacija o životu i učenjima pre 2000 godina.

Ostavite komentar