FunBox > Misterije

Sprečili da USTANE iz mrtvih: Na groblju iz 17. veka ISKOPANI posmrtni ostaci deteta sa KATANCEM oko noge

Arheolog je naglasio da je ovo prvo dete pronađeno zakopano na ovaj način, jer se ovakva praksa obično primenjivala kod odraslih

Izvor: K1info/Klix.ba

13/08/2023 > 20:13

podeli vest:

Sprečili da USTANE iz mrtvih: Na groblju iz 17. veka ISKOPANI posmrtni ostaci deteta sa KATANCEM oko noge
Foto: Pixabay.com


U poljskom gradu Pien, arheolozi su iskopali četiri veka star skelet "deteta vampira". Objašnjeno je odakle naziv "dete vampir".

Dete, za koje se pretpostavlja da je u trenutku smrti imalo između pet i sedam godina, sahranjeno je licem prema zemlji i sa katancem oko noge. Reč je o praksi za koju se verovalo da sprečava osobu da ustane iz mrtvih.

- Katanac je dokaz da su se ljudi plašili ovog deteta i posle njegove smrti - rekao je arheolog Dariuš Polinski za portal Live Science.

On je naglasio da je ovo prvo dete pronađeno zakopano na ovaj način, jer se ovakva praksa obično primenjivala kod odraslih. Grobnica u kojoj je pronađen skelet nalazi se izvan crkvenog groblja.

Polinski je naveo da oni koji su sahranjeni na ovom području ili nisu bili dovoljno bogati da se sahrane na crkvenom groblju ili zbog toga što su bili "napuštene duše".

Prošle godine na ovom području je pronađena pokopana "žena vampir". Polinski je istakao da ta sintagma nije korišćena u vreme kada su sahranjeni, odnosno da je kasnije počela da se upotrebljava.

I "žena vampir" je imala katanac oko noge, ali za razliku od "deteta vampira" imala je srp preko vrata.

Polinski je naveo da ovo pokazuje tradiciju postupanja prema ljudima koji su bili "drugačiji" i da je postojao isključujući odnos prema njima. Prema njegovim rečima, spomenuta groblja bila su za one koje je trebalo zaboraviti.

Slične prakse postojale su i u drugim delovima Istočne Evrope, u strahu da bi mrtvi mogli da proganjaju žive. Skelet pronađenog deteta je premešten na poljski Univerzitet "Nikola Kopernik" zbog nastavka istraživanja, prenosi Jerusalem Post.

Ostavite komentar