FunBox > Misterije

Otkrivena LOBANJA DETETA koje je živelo pre 300.000 GODINA: Da li je ovo dokaz o NOVOJ VRSTI ljudi?

Lobanja čudnog oblika govori o novoj grani ljudskog stabla za koju nismo znali

Izvor: K1info

11/08/2023 > 21:31

podeli vest:

Otkrivena LOBANJA DETETA koje je živelo pre 300.000 GODINA: Da li je ovo dokaz o NOVOJ VRSTI ljudi?
Foto: Freepik.com


Naučnici veruju da su identifikovali novu vrstu ljudi nakon što su pronašli drevnu lobanju koja je pripadala detetu pre 300.000 godina. Ostaci fosila, koji uključuju kosti vilice, lobanje i nogu, otkriveni su u u Kini.

Ono što je, međutim, zbunilo stručnjake je da crte lica pojedinca nisu odgovarale lozi koja se podelila da bi formirali neandertalce, ni Denisovce (podvrsta Homo iz doba paleolita), ni nas, što ih je navelo na sumnju da nam možda nedostaje grana sa ljudskog porodičnog stabla.

Zanimljivo je da istraživači kažu da ova vrsta "nije posedovala pravu donju vilicu kakvu sada znamo". Udovi, lobanja i vilica verovatno su pripadali detetu od 12 ili 13 godina. 

Istraživači smatraju da su otkrili potpuno novu liniju čoveka - hibrid između grane koja nam je dala moderne ljude i one koja je dovela do Denisovaca.

Ovo otkriće je, takođe, značajno, jer su dosadašnje studije o ostacima neandertalaca u Evropi i zapadnoj Aziji pronašle dokaze o četvrtoj liniji hominina. Međutim, ova nestala grupa nikada nije zvanično identifikovana u fosilnom zapisu.

U Kini, Homo sapiens se pojavio tek pre oko 120.000 godina.

Ovo novo istraživanje bi sugerisalo da su naše "savremene" karakteristike bile prisutne mnogo duže od onoga što smo do sada znali.

Istraživači smatraju da je možda poslednji zajednički predak Homo sapiensa i neandertalaca nastao u jugozapadnoj Aziji i kasnije se proširio na sve kontinente.

Ostavite komentar