FunBox > Misterije

Da li je GUŠTER ili neka KARAKONDŽULA: OTKRIĆE u Australiji MOGLO BI da promeni ISTORIJU

Misteriozni vodozemac mesožder je nekada živeo u slatkovodnim jezerima i potocima na podružju današnjeg Sidneja

Izvor: K1info

12/08/2023 > 22:33

podeli vest:

Da li je GUŠTER ili neka KARAKONDŽULA: OTKRIĆE u Australiji MOGLO BI da promeni ISTORIJU
Foto: Freepik.com


Naučnici su identifikovali novu vrstu vodozemaca koji liče na guštere, a koji su živeli na tlu Australije pre otprilike 247 miliona godina.

Ovim otkrićem je okončana misterija koja je zaokupljala istraživače od 1990-ih godina kada su pronađeni fosilni ostaci nepoznatog stvorenja, prenosi BBC.

Ima pričvršćenu glavu i telo, bez vrata, i fosilizaciju kože i masnog tkiva stvorenja oko spoljašnje strane tela - sve to čini ovo zaista retkim pronalaskom - rekao je istraživač.

Iz tih podataka istraživači procenjuju da je vodozemac bio otprilike 1,5 metar dužine i da je imao telo u obliku daždevnjaka. Novoidentifikovana vrsta je nazvana "Arenaepeton supinatus", što na latinskom znači "peščana puzavica na leđima".

Stručnjaci navode da bi otkriće moglo u potpunosti da promeni istoriju "evolucije vodozemaca u Australiji". Vodozemac mesožder je nekada živeo u slatkovodnim jezerima i potocima na području današnjeg Sidneja.

Ova posebna vrsta pripada porodici "temnospondili", koji su preživeli dva od pet događaja masovnog izumiranja na Zemlji, uključujući seriju erupcija koje su iskorenile 70 do 80 odsto svih dinosaurusa pre 66 miliona godina.

Paleontolog Lačlan Hart rekao je da ovi nalazi pokazuju da je Australija bila odlično mesto za životinje da evoluiraju i pronađu utočište nakon masovnog izumiranja.

 

Ostavite komentar