FunBox > Misterije

Pisane su knjige, snimani filmovi i NIŠTA: MISTERIOZNA SMRT identičnih blizanaca do danas nije DOBILA EPILOG

Smrt lekara Sirila i Stjuarta Markusa propraćena je člankom u magazinu Esquire pod naslovom - Dead Ringers

Izvor: K1info

27/04/2023 > 20:31

podeli vest:

Pisane su knjige, snimani filmovi i NIŠTA: MISTERIOZNA SMRT identičnih blizanaca do danas nije DOBILA EPILOG
Foto: Youtube PrintScreen/ScreamFactoryTV


Kada je kanadski sineasta Dejvid Kronenberg 1988. godine napisao scenario za film "Dead Ringers" (Kobni blizanci), zaslugu za priču pripisao je romanu  "Twins" Barija Vuda i Džeka Gislenda. Istina je da je samo koncept blizanaca ginekologa preuzet iz romana iz 1977. godine - zaplet zapravo proizilazi iz skoro identičnih događaja iz stvarnog života koji su se dogodili samo dve godine pre toga.

The New York  Times doneo je kratku čitulju o misterioznoj smrti lekara blizanaca po imenu Siril i Stjuart Markus, a priča o njima objavljena je u magazinu Esquire iz marta 1976. Naslov je bio - Dead Ringers.

Praktično svaki segment njegovog filma zasnovan je na priči koju je doneo Esquire. "Dead Ringers" se fokusira na ginekologe Beverlija i Eliota Mentla (u dvostrukoj ulozi je maestralni Džeremi Ajrons), jednojajčane blizance koji su zavisni od psihofarmakoloških sredstava - barbiturata.

Posle nekoliko slučajeva nesavesnog lečenja i pokušaja da se "skinu" sa lekova, braća su pronađena mrtva u jednom od svojih neurednih stanova na Park aveniji. Dok je predoziranje najverovatniji uzrok smrti blizanaca u filmu, stvarni ishod je ostao bez objašnjenja.

- Ne smeta mi što ću priznati da imamo veliku medicinsku misteriju - rekao je vršilac dužnosti glavnog medicinskog istražitelja za Esquire kada je priča prvi put objavljena 1976.

- Iscrpeli smo sve uobičajene mogućnosti i sada ćemo se usredsrediti na stvari za koje mogu reći da su egzotične.

Pretpostavlja se da su blizanci ili preminuli od droge, napada uzrokovanog apstinentskom krizom, ili su sklopili samoubilački pakt. Njihove kolege lekari su u to vreme pretpostavljali da je otrov ubrizgan u telo na mestu gde ga nikada ne biste pronašli, poput hemoroida, recimo.

- Otkriću vam nešto: svaki pametan lekar mogao bi da izvrši samoubistvo na način koji niko ne bi mogao da otkrije, uključujući njegovo osiguravajuće društvo - zganonetno je objasnio jedan od lekara.

- Nemam dokaza, ali znam kako bih to uradio… Mogu vam reći ovo: nećete uspeti da otkrijete.

U filmu, reditelj Dejvid Kronenberg predočava svoju viziju njihovog kraja. Jedan brat slučajno ubija drugog nakaradnim ginekološkim alatima koje je sam napravio. On u šoku napušta stan - pre nego što se vrati i umre u naručju svoga brata. Njih dvojica pre smrti pominju Čanga i Enga Bunkera, čuvene "Sijamske blizance" iz 1800-ih.

Ovo dolazi direktno iz članka u Esquireu u kojem se navodi: "Kada su Enga probudili i rekli mu da je Čang umro, Eng je uzdahnuo i rezignirano poručio: 'Onda idem i ja'. Potom je preminuo, iako je sa njim sve bilo u redu.

Sada, 35 godina kasnije, "Dead Ringers" su se vratili na ekran.

Rejčel Vajz glumi bliznakinje u televizijskoj adaptaciji koja je rađena bez Kronenbergovog učešća. Serija od 6 epizoda objavljena se u petak, 21. aprila na Amazon Prime Videu, ali sa potpuno drugačijim završetkom.

 

Ostavite komentar