FunBox > Lajk

A sve vreme BILI U ORMANU: Posle 85 godina PRONAĐENI OSTACI poslednjeg TASMANIJSKOG TIGRA

Novo istraživanje otkrilo je da su sve vreme bili u muzeju, očuvani, ali ne i pravilno klasifikovani

Autor: K1info/klix.ba

10/12/2022 > 10:06

podeli vest:

A sve vreme BILI U ORMANU: Posle 85 godina PRONAĐENI OSTACI poslednjeg TASMANIJSKOG TIGRA
Foto: Youtube PrintScreen


Tasmanijski tigar uginuo je u zoološkom vrtu u Hobartu 1936. godine, a njegovo telo je predato lokalnom muzeju. Ali šta se kasnije dogodilo sa njegovim kosturom i kožom bila je misterija.

Tasmanijski muzej i umetnička galerija izgubili su trag ostacima i verovalo se da su bačeni. Novo istraživanje otkrilo je da su sve vreme bili u muzeju, očuvani, ali ne i pravilno klasifikovani.

- Godinama su mnogi muzejski kustosi i istraživači bezuspešno tražili njegove ostatke, budući da nije zaveden materijal tasmanijskog tigra koji datira iz 1936. godine - rekao je Robert Padel, koji je 2000. godine objavio knjigu o izumiranju vrste.

Međutim, Padel i jedan od kustosa muzeja pronašli su neobjavljen izveštaj taksidermista, što je podstaklo pregled muzejskih zbirki. Nestali ženski primerak pronašli su u ormanu u edukativnom odeljenju muzeja.

Nošen je po Australiji kao putujuća izložba, ali osoblje nije znalo da je to bio poslednji tasmanijski tigar, rekla je kustoskinja Ketrin Medlok za Australian Broadcasting Corporation.

- Odabrana je jer je bila najbolje sačuvana u kolekciji. Tada su mislili da ova životinja i dalje postoji u divljini - kazala je Medlok i dodala da su koža i kostur sada izloženi u muzeju u Hobartu.

Veruje se da je tasmanijski tigar lutao Australijom, a njihova populacija opala je zbog uticaja ljudi i dinga.

Na kraju je ovaj sisar-torbar pronađen samo na ostrvu Tasmaniji, gdje je lovljen do istrebljenja.

 

Ostavite komentar