FunBox > Lajk

Rođen u 19. VEKU, a i dalje su mu ŽENSKE NA PAMETI: Kornjača Džonatan PROSLAVIO 190. ROĐENDAN

Ginisova knjiga rekorda u januaru je proglasila Džonatana najstarijom kornjačom na svetu

Izvor: K1info

09/12/2022 > 15:01

podeli vest:

Rođen u 19. VEKU, a i dalje su mu ŽENSKE NA PAMETI: Kornjača Džonatan PROSLAVIO 190. ROĐENDAN
Foto: Twitter/St Helena Tourism


Preživeo je dva svetska rata, osam britanskih monarha i 40 predsednika SAD. Tokom njegovog života zabeležen je prvi telefonski poziv (1876), izgrađen prvi neboder (1885), izveden prvi let na motorni pogon (1903), prvi ljudi su hodali po Mesecu (1969).

Bio je živ kada je snimljena prva fotografija osobe (1838), da bi danas pozirao za selfije sa turistima. Rođen je pre nastanka poštanske marke (1840), a sada se pojavljuje na njima.

Njegovo ime je Džonatan, on je najstarija kornjača na svetu. I slavi svoj - 190. rođendan!

Džonatan je tu priliku obeležio trodnevnom rođendanskom proslavom tokom vikenda u svom domu na južnoatlantskom ostrvu i britanskoj prekomorskoj teritoriji Sveta Helelna, gde je proveo najveći deo svog dugog života (osim prvih 50-ak godina).

Veruje se da je Džonatan rođen 1832. godine, ali bi potencijalno mogao da bude i stariji. Njegova procena starosti zasniva se na činjenici da je bio potpuno odrastao kada je sa Sejšela 1882. doveden na Svetu Helenu kao poklon tadašnjem guverneru.

A stara fotografija potpuno odraslog Džonatana kako pase travu u rezidenciji guvernera - nazvanoj Plantation House - negde između 1882. i 1886. dodatno podržava tu teoriju, prema Ginisovoj knjizi rekorda. Od tada živi tamo i trenutno uživa u društvu tri džinovske kornjače po imenu Dejvid, Ema i Fred.

Ginisova knjiga rekorda u januaru je proglasila Džonatana najstarijom kornjačom na svetu - vrsta obuhvata kopnene, slatkovodne i morske kornjače - tri godine pošto je proglašen najstarijom poznatom kopnenom životinjom.

Džonatan je slep i nema čulo mirisa, ali mu je sluh odličan i voli društvo ljudi. Njegova omiljena hrana su kupus, krastavci, šargarepa, jabuke, banane i srce zelene salate. Veterinar Džo Holis kaže da su Džonatanova primarna interesovanja spavanje (bilo na suncu ili ispod pokošene trave, u zavisnosti od temperature), jelo i - parenje!

To je samo jedan interesantan aspekt Džonatanovog fascinantnog života (drugi je da se prvi put okupao pre nekoliko godina, u zreloj dobi od 184 godine), koji je daleko premašio životni vek svoje vrste od oko 150 godina.

 

Ostavite komentar