FunBox > Lajk

Proslavila DVA ROĐENDANA pod zemljom: Beatris je OBORILA SVETSKI REKORD, u pećini provela - 500 dana

Ona je po izlasku izjavila da ni sa kim nije razgovarala godinu i po dana, osim sa samom sobom, a svoje iskustvo opisala je kao "nenadmašno"

Izvor: K1info/Tanjug

14/04/2023 > 15:55

podeli vest:

Proslavila DVA ROĐENDANA pod zemljom: Beatris je OBORILA SVETSKI REKORD, u pećini provela - 500 dana
Foto: Youtube PrintScreen/El Pais


Španska ekstremna sportistkinja, Beatris Flamini (50), oborila je svetski rekord nakon što je provela 500 dana u pećini, 70 metara pod zemljom, bez kontakta sa spoljnim svetom.

Flamini je danas izašla iz pećine kod Granade, i njen eksperiment su pomno pratili naučnici koji žele da saznaju više o ljudskim sposobnostima, preneo je Reuters.

Ona je izjavila po izlasku iz pećine da ni sa kim nije razgovarala godinu i po dana, osim sa samom sobom, a svoje iskustvo opisala je kao "nenadmašno".

Flamini, elitna sportistkinja, planinarka i penjačica, oborila je svetski rekord za najduže vreme provedeno u pećini.

Ona je imala 48 godina kada je ušla u pećinu 20. novembra 2021, a dva rođendana je proslavila sama pod zemljom.

Medijsko izveštavanje o izlasku Flamini iz pećine u južnoj Španiji bilo je ograničeno da je ne bi preplavila pažnja medija.

Nacionalna televizijska stanica TVE prikazala je snimke Flamini na kojima se vidi da nosi tamne naočare i penje se ka svom timu za podršku, smejući se.

Flamini je provodila vreme u pećini radeći vežbe da bi bila u formi i slikala je, crtala i plela vunene šešire.

Na kamerama je dokumentovala svoj boravak u pećini, a na jednom snimku je rekla da su pećine veoma neprijateljska mesta prema ljudskom biću i mozgu, jer se ne vidi dnevna svetlost i čini se kao da vreme stoji.

Flaminijevu je pratila grupa psihologa, istraživača, speleologa i fizičkih trenera koji su pratili svaki njen pokret i pratili njeno fizičko i mentalno stanje, ali nikada nisu stupili sa njom u kontakt.

Prema španskoj novinskoj agenciji EFE, njeno iskustvo pratili su naučnici sa Univerziteta u Granadi i Almeriji i klinike za spavanje u Madridu.

Kako se navodi, oni su proučavali uticaj društvene izolacije i ekstremne privremene dezorijentacije u vezi sa percepcijom vremena, kao i moguće neuropsihološke i kognitivne promene i uticaj na san i ostale životne ritmove.

 

Ostavite komentar