FunBox > Lajk

Izdajnička "ANTI-PIPI" BOJA – ovako se u Londonu REŠAVA PROBLEM uriniranja po ćoškovima

Boja stvara transparentan vodoodbojan sloj koji otkriva urin i na taj način odmah i prekršioca, tako što se odbija direktno na njega

Izvor: K1info

02/02/2023 > 11:29

podeli vest:

Izdajnička "ANTI-PIPI" BOJA – ovako se u Londonu REŠAVA PROBLEM uriniranja po ćoškovima
Foto: Shutterstock


Londonski kvart Soho, poznat kao mesto za večernje izlaske i zabavu, testira novu metodu kojom želi da odvrati muškarce od mokrenja na ulici: zidovi su prefarbani izdajničkom “anti-pipi” bojom koja otkriva počinioca.

Vlasti kvarta poznatog po brojnim restoranima, barovima i potorištima, ali koja je i dom za nekih 3.000 stanovnika, premazale su takvom bojom zidove na desetak "strateških" mesta.

Boja stvara transparentan vodoodbojan sloj koji otkriva urin i na taj način odmah i prekršioca, tako što se odbija direktno na njega.

- To je vrlo efikasno, pruža dokaz – rekla je zastupnica mesne zajednice te četvrti AjšaLEs pokazujući učinak čim je zid pošpricala bocom vode.

Gradski većnik Vestminsera, u kojoj je i četvrt Soho, pokrenuo je taj projekat pošto je primio brojne pritužbe stanovnika i zaposlenih koji rade u Sohou.

- Svakako da urin nije prijatan i naši stanovnici se ljute - objašnjava Les. - Ujutru izlaze iz kuća i osete miris urina - rekla je pa naglasila da stanovnici imaju pravo da "žive u čistoj i sigurnoj okolini".

Lokalne vlasti zapravo su prekopirale model iz drugih zemalja, među kojima je Nemačka.

Na zidovima prekrivenima bojom ispisana je i prigodna poruka "Ovaj zid nije pisoar"..

Gradsko veće Westminstera potroši svake godine oko milion funti (1,15 miliona evra) na čišćenje ulica, među ostalim i od urina i nada se da će posebnom bojom malo smanjiti troškove.

Soho je zapravo vrlo mala četvrt u središtu britanske prestolnice s više od 400 lokala koji imaju dozvolu za prodaju alkohola pa se zato noću na ulicama nađe hiljade ljudi koji piju, a WC-i su zatvoreni.

Tokom vikende su zato u toj četvrti postavljeni montažni toaleti.

 

Ostavite komentar