FunBox > Deus ex machina

Kako se UPOLA JEFTINIJI Kia EV6 GT nosi sa Porsche Taycan GTS? Da ne poveruješ...

Kia je svoj EV6 GT suprotstavila modelima kao što su Ferrari Roma i Lamborghini Huracan Evo Spyder RWD, dokazavši da ima bolje ubrzanje

Izvor: K1info

17/12/2022 > 08:15

podeli vest:

Kako se UPOLA JEFTINIJI Kia EV6 GT nosi sa Porsche Taycan GTS? Da ne poveruješ...
Foto: Youtube PrintScreen


Kia je promenila mišljenje mnogih kada je izbacila svoj električni krosover EV6 GT visokih performansi. Ali kako to izgleda kada se uporedi sa električnim sportskim automobilom Taycan GTS kompanije Porsche?

Kia ulazi u novu eru električnih vozila sa svojim najbržim proizvedenim vozilom do sada - EV6 GT od 576 konjskih snaga (KS). Južnokorejski proizvođač automobila predstavio je svoj moćni EV u avgustu, reklamirajući ga kao "novo merilo visokih performansi u segmentu krosovera", sa vremenom ubrzanja od 0 do 100 km/h za samo 3,4 sekunde.

EV6 GT pokreću dva motora, a pogon na sva četiri točka zasnovan je na Hyundaijevoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP), istoj koja se koristi kod IONIQ 5. Baterija od 77,4 kWh napaja prednji motor od 160 kW u kombinaciji sa motorom od 270 kW smeštenom pozadi koji ima 576 KS.

Da bi podržala svoje tvrdnje, Kia je svoj EV6 GT suprotstavila modelima kao što su Ferrari Roma i Lamborghini Huracan Evo Spyder RWD, dokazavši da ima bolje ubrzanje.

Ali jedna od njegovih najboljih karakteristika takođe ima veze sa brzinom - brzinom punjenja. EV6 GT ima 800V ultra-brzo punjenje koje omogućava bateriji da se napuni od 10% do 80% za 18 minuta.

S druge strane, Porsche je upuštajući se u električnu eru imao uspeha sa svojim luksuznim modelom Taycan EV. Nemački proizvođač automobila preneo je svoj legendarni Grand Turismo Sports (GTS) u budućnost, izbacivši Taycan GTS. Nameće se pitanje kakvi su rezultati kada se uporede Kia EV6 GT i Porsche Taycan GTS?

Kia EV6 GT - Porsche Taycan GTS

EV6 GT krosover visokih performansi koji dolazi iz kompanije Kia je zanimljiv, ali postavlja se pitanje da li može da nadmaši Porsche Taycan GTS? Pogledajte uporednu tabelu.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Na prvi pogled, pomislili biste da je Porsche pobednik zbog više konjskih snaga i maksimalnog obrtnog momenta, ali EV6 GT nadmašauje Taycan kada je u pitanju ubrzanje od 0 do 100 km/h.

Međutim, treba napomenuti da Kia EV6 GT ima samo 206 milja (oko 330 kilometara) EPA dometa (to je približan broj milja koje vozilo može da pređe u kombinovanoj vožnji po gradu i autoputu, navodeći se kombinacijom 55% vožnje autoputem i 45% gradske vožnje pre nego što ga ponovo treba napuniti). To je niže od Taycana. Ipak, za polovinu cene Kia EV6 GT izgleda kao "sportski" EV početnog nivoa koji može da ide u korak sa najboljima. Ovaj električni krosover pobedio je Tesla Model Y i Ford Mustang Mach-E GT nižom cenom.

Pogledajte kako se Kia EV6 GT držala protiv Lamborghini Aventador SVJ.

Prelazak automobilske industrije na električna vozila omogućio je proizvođačima automobila da se ponovo pronađu, a Kia radi upravo to. EVG GT je najbrži automobil iz kompanije Kia do sad, a zamislite šta južnokorejski proizvođač automobila može da uradi u godinama koje slede.

 

Ostavite komentar