FunBox > Deus ex machina

Lista 10 NAJNEBEZBEDNIJIH automobila koje treba izbegavati, a u SRBIJI su bar DVA NAJPOPULARNIJA

Iznenađujući rezultati testiranja automobila na putevima tokom 2022. godine

Izvor: K1info/telegraf.rs

17/10/2023 > 18:03

podeli vest:

Lista 10 NAJNEBEZBEDNIJIH automobila koje treba izbegavati, a u SRBIJI su bar DVA NAJPOPULARNIJA
Foto: Pixabay.com


Planirate li kupovinu novog automobila? Pre nego što donesete konačnu odluku, možda bi trebalo da razmislite o sledećim modelima.

Prema podacima iz NCAP-a, ovo su bili najopasniji automobili na putevima tokom 2022. godine.

10. Jeep Wrangler
9. Dacia Spring

Devetu poziciju zauzima Dacia Spring. Iako je reklamirana kao povoljan električni automobil, bezbednost je bila područje na kojem su proizvođači odlučili da štede. Vozačka bezbednost je ocenjena sa 49%, dok zaštita za dečja sedišta nije bila adekvatna.

8. Rover 100

Rover 100 zauzima osmu poziciju. Ovaj model je dobio samo jednu zvezdu od NCAP-a davne 1997. godine. Tokom testiranja, volan i točkovi su se pomerili, čineći vozilo izuzetno opasnim za vozača.

7. Kia Rio

Sedmo mesto pripada Kia Rio. Ovaj model je zabeležio visok broj smrtnih slučajeva u SAD, a zaštita pešaka bila je gotovo nepostojeća.

6. Nissan Navara

Na šestom mestu nalazi se Nissan Navara. Tokom testiranja 2008. godine, ovaj model je dobio nula zvezdica. Detalji kao što su destabilizacija putničkog prostora i kolaps šasije ukazivali su na visoki rizik.

5. Fiat Punto

Petu poziciju zauzima Fiat Punto. Godine 2017. ovaj model je dobio nikad ranije viđenih nula zvezdica od strane NCAP-a. Odsustvo savremenih bezbednosnih sistema kao što su asistencija za održavanje trake i automatsko hitno kočenje doprineli su ovako niskoj oceni.

4. Fiat Panda

Fiat Panda je na četvrtom mestu. Iako je 2011. godine dobio četiri zvezde, 2018. je ocenjen sa nula zvezdica. Najniža ocena bila je usled nedovoljne zaštite za decu.

3. Renault Zoe

Na trećem mestu je Renault Zoe. Iako je imao loše performanse prednjih vazdušnih jastuka, najniža ocena od nula zvezdica dodeljena mu je 2021. godine.

2. Hyundai Accent

Drugu poziciju zauzima Hyundai Accent, sa 116 smrtnih slučajeva na milion registracija u SAD. Povrede vozača su bile česte tokom testiranja.

1. Ford Fiesta

Na vrhu ove neslavne liste je Ford Fiesta. Sa 141 smrtnim slučajem na milion registracija u SAD, ovaj model je postao najopasniji. Testovi su pokazali visok rizik od povreda vozača, naročito pri frontalnim sudarima.

Ostavite komentar