LEKARI OTKRILI SUROVU ISTINU Da li je čašica rakije dnevno stvarno dobra za zdravlje?
Dugo su čak i neki naučnici verovali da umerena konzumacija alkohola može biti dobra za zdravlje i da štiti od srčanog i moždanog udara
20.01.2025
VestiIako je mnogi pre svega cene zbog ukusa, malo ko je svestan njenih brojnih zdravstvenih prednosti
podeli vest:
Skuša je jedna od najzdravijih riba na svetu zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama koje su izuzetno korisne za mozak, kožu i kosu. Iako je mnogi pre svega cene zbog ukusa, malo ko je svestan njenih brojnih zdravstvenih prednosti. Ova riba obiluje proteinima i mastima, a naročito je bogata tokom zimskih meseci kada se lovi u severnijim regionima.
Foto: Shutterstock
Prosečan sadržaj masti u skuši iznosi oko 13 grama, što je svrstava među masne ribe, dok proteina ima u proseku 18 grama. Zanimljivo je da se proteini iz skuše apsorbuju tri puta brže nego oni iz govedine. Ipak, ova riba ima nizak kalorijski sadržaj – da biste uneli dnevnu količinu kalorija, morali biste pojesti otprilike 700 grama skuše. Međutim, treba imati na umu i prisustvo zdravih masti u njenom sastavu.
Nezasićene masne kiseline, prisutne u velikim količinama, čine skušu izuzetno dragocenom namirnicom i snažnim antioksidansom. One jačaju ćelijske membrane neutralizacijom slobodnih radikala, koji mogu narušiti ćelijske zidove i izazvati ozbiljne bolesti, uključujući i onkološke. Zbog toga je važno unositi hranu bogatu ovim korisnim sastojcima.
Dugo su čak i neki naučnici verovali da umerena konzumacija alkohola može biti dobra za zdravlje i da štiti od srčanog i moždanog udara
20.01.2025
VestiLekari upozoravaju da uporan umor koji ne prolazi može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema
20.01.2025
VestiPoznato je da se deci daje riblje ulje zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, a hemijski sastav skuše doprinosi harmoničnom rastu i razvoju organizma. Ova riba je izuzetno korisna i za trudnice i dojilje, a preporučuje se i adolescentima kako bi se izbegla neravnoteža između rasta i razvoja unutrašnjih organa.
Foto: Freepik.com
Skuša je takođe bogata mineralima poput kalijuma, fosfora, fluora, sumpora, cinka, hlora i natrijuma – mikroelementima od ogromne koristi za ljudski organizam. Pored toga, obiluje vitaminima iz B grupe, pri čemu su koncentracije vitamina B12 i vitamina PP posebno visoke. Ovi vitamini igraju ključnu ulogu u sintezi DNK i metabolizmu masti, dok redovna konzumacija skuše pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, poboljšava rad sistema za varenje i jača nervni sistem. Osim toga, doprinosi stvaranju hemoglobina i zasićenju organizma kiseonikom.
Broj primljene i pregledane dece u hitnoj službi Instituta raste, kao i broj onih koji zahtevaju bolničko lečenje
20.01.2025
VestiKombinacija hladnog vremena, praznih novčanika i nerealizovanih odluka može uticati na naše raspoloženje
20.01.2025
VestiFosfor, koji se nalazi u velikim količinama u skuši, učestvuje u izgradnji enzima koji pokreću važne hemijske reakcije u ćelijama. Fosforne kiseline, koje su osnovni deo ljudskog skeleta, čine ovu ribu odličnim izborom kako za decu, tako i za odrasle koji s godinama mogu imati probleme sa mišićno-koštanim sistemom.
Uzimajući u obzir sve ove prednosti, skuša je riba koja može doprineti celokupnom zdravlju organizma, a njena pristupačna cena u poređenju sa lososom čini je odličnim izborom za sve generacije.
BONUS VIDEO:
Prerađeno meso, poput suhomesnatih proizvoda, kobasica i slanine, sadrži visoke količine soli
20.01.2025
VestiTvrdi se da je Bobana preminula zbog eklampsije, a evo koji su simptomi i kako se leči
16.01.2025
VestiOd početka nadzora nad sezonskim gripom PCR dijagnostikom izvršena je analiza ukupno 386 uzoraka na prisustvo virusa gripa.
15.01.2025
VestiIako simptomi često nisu teški, hepatitis A može da izazove upalu jetre, naročito kod odraslih koji imaju slab imunitet.
15.01.2025
VestiPoslušajte šta je sve svedočio nesrećni čovek uživo na televiziji pre nego što je izdahnuo
pre 1 sat
SrbijaDa se vratimo na gledanje filmova vikendom, danas imamo italijanski istraživački film iz 1972. o životu i smrti Enrika Mateija.
17.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar