ZAŠTO JE DOBRO DA PRESTANETE DA JEDETE CRVENO MESO Savetujemo da ručak bude posniji!
podeli vest:

Za Healthy, doktorka nauka Sali Voren otkrila je neke od benefita koji se mogu dogoditi ako iz ishrane izbacite crveno meso, ali je navela i jedan nedostatak.
Crveno meso ima visoku kalorijsku vrednost. Ako ga izbacite iz svakodnevne ishrane, mogli biste primetiti manji broj na vagi.
"Većina porcija mesa sadrži više proteina nego što je zapravo potrebno. Porcija od 90 grama govedine može imati oko 170 kalorija, dok porcija pasulja ima oko 100, a tofu oko 70 kalorija", kaže doktorka Sali Voren.
Na prvi pogled to možda ne izgleda kao velika razlika, ali vremenom se može nakupiti.
U članku iz 2015. godine objavljenom u časopisu Journal of General Internal Medicine navedeno je da su ljudi na vegetarijanskoj ishrani gubili više kilograma nego oni koji su jeli meso, a vegani su gubili još više kilograma od onih koji su jeli jaja i mlečne proizvode.
Bićete manje "kiseli"
Zdravom telu potrebna je dobra pH ravnoteža. Međutim, veliki deo savremene ishrane sastoji se od hrane koja stvara kiseline – uključujući i crveno meso.
"Crveno meso stvara visoko kiselo opterećenje koje telo mora da apsorbuje i neutrališe. Osim toga, visoka kiselost u telu stvara idealno okruženje za razvoj bolesti. Ako tome dodate stres i loš san, smanjuje se otpornost na bolesti sa visokom stopom smrtnosti, kao što su rak i dijabetes", objašnjava Voren.
Telo sporije vari crveno meso u poređenju sa drugom hranom, što može izazvati zatvor, bolove u stomaku i pojačane gasove posle obroka sa velikim odreskom.
Iako u početku možete osetiti probavne smetnje kada izbacite crveno meso, to je uglavnom posledica prelaska na zdraviju hranu bogatu vlaknima.
Dugoročno, to pomaže razvoju zdravih bakterija u crevima, što može smanjiti upale u telu i učiniti da se osećate manje naduto. Studija iz 2015. godine pokazala je da vegetarijanci imaju niže stope upala u poređenju sa ljudima koji jedu meso.
Neki hranljivi sastojci ipak su u mesu
Iako je moguće nadoknaditi proteine iz drugih izvora, neki ključni hranljivi sastojci dolaze gotovo isključivo iz crvenog mesa – poput vitamina B12 i gvožđa.
Na primer, 90 grama kuvanih školjki može imati jednako vitamina B12 kao porcija govedine. Ostali dobri izvori su tofu, sojini proizvodi, riba, sir i jaja. Ipak, mnogi stručnjaci preporučuju uzimanje suplemenata.
"Dodaci ishrani, naročito kvalitetan B12, mogu obezbediti potrebnu dnevnu dozu", kaže Voren.
Mnogi ljudi, čak i oni koji jedu meso, imaju manjak magnezijuma. To je delimično zato što zemljište danas ima manje magnezijuma nego ranije, pa ni biljna ishrana više ne sadrži dovoljno ovog minerala.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar