Vesti > Svet

Iran ukida MORALNU POLICIJU - da li se Teheran zaista dozvao pameti?

Odluka stigla nakon protesta izazvanih hapšenjem Maše Amini, koja je umrla u bolnici pod sumjivim okolnostima

Izvor: K1info/blic.rs

04/12/2022 > 11:40

podeli vest:

Iran ukida MORALNU POLICIJU - da li se Teheran zaista dozvao pameti?
Foto: Tanjug/AP


Iran je nakon višemesečnih protesta u kojima je ubijeno više od 300 ljudi odlučio da popusti i ukine moralnu policiju, javlja AFP.

- Moralna policija nema nikakve veze s pravosuđem i zbog toga je ukinuta - rekao je glavni iranski tužitelj Jafar Montazeri.

Iran je ukinuo svoje policijske jedinice za moral nakon više od dva meseca protesta izazvanih hapšenjem Maše Amini zbog navodnog kršenja strogog ženskog kodeksa oblačenja u zemlji, pišu lokalni mediji.

 

Policija za moral je bila vezana za iranske snage bezbednosti i njihov zadatak je bio da sprovode islamski moral kako su to naložili vodeći duhovnici Islamske republike.

Smrt mlade Iranke Mahse Amini (22) u policijskom pritvoru 16. septembra usledila je nakon što ju je privela policija za moral, jer je navodno nepropisno nosila hidžab.

Nakon te tragedije izbili su veliki neredi u Iranu u kojem je poginulo više od 200 ljudi, a među žrtvama je bilo demonstranata i snaga reda.

Policija za moral formirana je 2006. godine, u vreme predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, kako bi se "širila kultura skromnog oblačenja i hidžaba".

Ova vest stiže ubrzo nakon što je objavljeno da su u Iranu danas pogubljena četvorica muškaraca, osuđena za saradnju sa izraelskom obaveštajnom agencijom Mosad, javili su iranski državni mediji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

 

 

Državni mediji izvestili su u sredu da je Vrhovni sud zemlje potvrdio smrtnu kaznu izrečenu četvorici muškaraca "zbog zločina saradnje sa obaveštajnim službama cionističkog režima i otmice", preneo je Rojters.

Još tri osobe osuđene su na zatvorske kazne od pet do 10 godina, nakon što su osuđene za zločine koji uključuju delovanje protiv nacionalne sigurnosti, pomaganje u otmici i posedovanje ilegalnog oružja, izvestila je novinska agencija Mehr.

 

Ostavite komentar