Vesti > Svet

Vođa kulta OSUĐEN na kaznu od 8.600 GODINA - istorijska PRESUDA u Istanbulu

Harun Jahja, pritvoren je prošle godine zbog vršenja brojnih krivičnih dela, od prevare, preko vojne špijunaže, do seksualnog zlostavljanja

Izvor: K1info/telegraf.rs

17/11/2022 > 20:36

podeli vest:

Vođa kulta OSUĐEN  na kaznu od 8.600 GODINA - istorijska PRESUDA u Istanbulu
Foto: Pexels.com


Vođa "seksualnog kulta" osuđen je na rekordnih 8.658 godina zatvora nakon ponovljenog suđenja u Turskoj zbog seksualnog zlostavljanja i pokušaja špijunaže.

Andan Oktar (66) poznat je po tome što propoveda kreacionizam i konzervativne vrednosti i što je sebe okružio mladim devojkama u bikinijima ili oskudnoj odeći, koje naziva svojim "mačićima".

Foto: Pixabay.com

 

 

Teleevanđelista, koji je poznat i pod imenom Harun Jahja, pritvoren je prošle godine zbog vršenja brojnih krivičnih dela, od prevare, preko vojne špijunaže, do seksualnog zlostavljanja maloletnika.

Njemu je presuda bila ukinuta, ali je u sredu visoki krivični sud u Istanbulu izrekao njemu i trinaestorici njegovih saradnika kaznu od po 8.658 godina zatvora.

Oktar se izjasnio da nije kriv i insistirao da su optužbe protiv njega za vođenje seks-kulta "urbana legenda".

Međutim, pozdravio je konačnu presudu, opisavši je kao "Božju volju".

- Islam će dominirati svetom. Turska će biti predivna zemlja - navodno je rekao Oktar, prenosi list Hurriyet.

Jedna žena, koja je svedočila na sudu iza zatvorenih vrata, rekla je da ju je naterao da uzima pilule za kontracepciju nakon što je silovana.

Skoro 70.000 kontraceptivnih pilula pronađeno je u njegovoj vili i on je insistirao da se koriste za lečenje kožnih bolesti i menstrualnih nepravilnosti.

Na ročištu u septembru, Oktar je sudiji rekao da ima oko 1.000 devojaka, što je pripisao "preplavljenošću ljubavlju prema ženama u srcu”.

Foto: Pexels.com

 

 

Jedna žena rekla je na sudu, prema pisanju lista Daily Sabah, da su neki članovi učestvovali u takozvanom sistemu "okretnice", gde su nove žene koje ulaze u grupu morale da imaju seks sa muškarcima u organizaciji.

- Imali su semafor, a članovi bi bili izabrani za 'šampione' nedelje, dana ili meseca na osnovu broja žena sa kojima su imali seksualni odnos. Oni sa manjim brojem silovanja optuženi su da su homoseksualci - rekla je žena.

Druga žena je pobegla od kulta posle osam godina, ali ne pre nego što ju je Okatar primorao da operiše nos bez opšte anestezije. Tad je imala samo 20 godina.

Još se seća korišćenog čekića i dleta, jer je brojala koliko puta je udarena u lice.

 

Edip Juksel, religiozni naučnik i aktivista, rekao je za Middle East Eye: "On je zla osoba koja je uništila mnoge živote veoma bistrih mladića sa velikim potencijalom".

Ebru Šimsek, još jedna bivša članica Oktarove organizacije, rekla je turskim medijima da je Oktar podneo više od 300 tužbi za klevetu protiv nje, jer je rekla da je bio "opsednut" njom nakon što ju je video na takmičenju lepote na TV-u 1994. godine.

- Video me je na ekranu i poludeo! Čak je rekao: 'Video sam te u novinama, na TV-u, mnogo mi se dopalo, uzmi svoju pidžamu i živi sa mnom u mojoj divnoj vili. Dođi ovamo, ponudiću ti najbolje uslove, nosićeš najbolje brendove, život će ti biti luksuzan. Bilo mi je jasno da oni nemaju nikakve veze sa religijom - rekla je.

 

 

 

Ostavite komentar