Vesti > Svet

Republikanci ipak "UZELI" PARLAMENT, Bajden im ČESTITAO

Republikanska partija obezbedila je većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, sa osvojenih 218 mesta.

Izvor: K1info/Tanjug

17/11/2022 > 07:19

podeli vest:

Republikanci ipak "UZELI" PARLAMENT, Bajden im ČESTITAO
Foto: Tanjug/AP


Oni će u naredne dve godine imati priliku da upravljaju donjim domom kongresa, dok je većinu u Senatu ili gornjem domu obezbedila Demokratska partija predvođena predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, prenose agencije.

Predviđa se da će republikanci osvojiti između 218 i 223 mesta u Predstavničkom domu od 435 mesta, prenosi Reuters.

S obzirom na to da se glasovi nekih izbornih jedinica još uvek broje konačni rezultati možda nece biti proglašeni još par nedelja.

Američki predsednik Džozef Bajden čestitao je republikancima na obezbeđivanju većine u Predstavničkom domu američkog Kongresa i istakao da će sarađivati sa svima za dobrobit Amerikanaca.

"Američki narod želi da radimo za njih. Radiću sa svakim - republikancem ili demokratom - ko je spreman da radi sa mnom kako bi građanima pružio rezultate", naveo je Bajden u saopštenju koje je objavila Bela kuća, prenosi Reuters.

Predstavnik republikanaca, kongresmen Majkl Mekaul, izjavio je juče da će njegova partija iskoristiti većinu u Predstavničkom domu Kongresa kako bi intenzivirali fokus Vašingtona na Kinu, ali da će nastaviti da šalju pomoć Ukrajini u njegovoj borbi sa Rusijom.

 

 

 

Ostavite komentar