Vesti > Svet

POVUKLA se NAJMOĆNIJA dama američke politike: Voda NOSI Nensi PELOSI

Posle izbornog poraza za Predstavnički dom, neko drugi će da predvodi demokrate

Izvor: K1info

17/11/2022 > 19:18

podeli vest:

POVUKLA se NAJMOĆNIJA dama američke politike: Voda NOSI Nensi PELOSI
Foto: Tanjug/AP


Žena koja je skoro dve decenije predvodila demokratsku partiju u Predstavničkom domu američkog Kongresa, Nensi Pelosi, povukla se sa te funkcije.

- Uz veliko poverenje u našu stranku, neću tražiti reizbor u demokratsko rukovodstvo u sledećem sazivu Kongresa. Za mene je došao čas da nova generacija predvodi demokratski klub koji tako duboko poštujem i zahvalna sam što je toliko njih spremno i voljno da preuzme ovu strašnu odgovornost - rekla je 82-godišnja Pelosijeva danas za govornicom u Kongresu.

Pelosijeva, političarka iz Kalifornije, nastaviće bar još neko vreme da bude član Predstavničkog doma i još nije poznato ko će je zameniti. Ona nije imenovala naslednika, ali se kao najverovatniji novi vođa demokrata u ovom domu Kongresa pominje se predsedavajući Demokratske konferencije Hakim Džefris iz Njujorka.

Drugi potencijalni kandidati su Steni Hojer, vođu trenutne većine u Predstavničkom domu (kada bude konstituisan nov saziv ovog tela, demokrate će biti u manjini) i predsednik Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Adam Šif.

Pelosi je vodila demokrate u donjem domu Kongresa od 2003. godine i jedina je žena koja je bila predsednik tog tela.

Foto: Tanjug/AP

Nensi Pelosi

 

 

 

Ostavite komentar