Vesti > Svet

Severna Koreja o ISPORUCI NAORUŽANJA Rusiji: Nemamo takve PLANOVE

Bilo kakva pomoć u oružju značila bi dodatno produbljivanje odnosa između Pjongjanga i Moskve

Izvor: K1info/Tanjug

08/11/2022 > 08:35

podeli vest:

Severna Koreja o ISPORUCI NAORUŽANJA Rusiji: Nemamo takve PLANOVE
Foto: Tanjug/AP


Pošto su SAD iznele tvrdnju da Pjongjang isporučuje Moskvi artiljerijske granate za ratovanje u Ukrajini, Severna Koreja je saopštila da nikada nije sa Rusijom poslovala u vezi s naoružanjem i da nema takve planove.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je ranije da artiljerijska municija iz Severne Koreje u Rusiju dolazi kao prikrivena pošiljka za Bliski istok ili Afriku i da se radi "o značajnom broju artiljerijskih granata".

Zvaničnik severnokorejskog ministarstva odbrane nazvao je te optužbe glasinama i rekao da Pjongjang "nikada nije imao trgovinu oružjem sa Rusijom" i da "nema plan da to čini u budućnosti".

U saopštenju se navodi da Pjongjang vidi takve "glasine" kao deo "neprijateljskog pokušaja Sjedinjenih Država da ukalja imidž Severne Koreje u međunarodnoj areni".

Bilo kakva pomoć u oružju značila bi dodatno produbljivanje odnosa između Pjongjanga i Moskve, čija izolacija zbog rata u Ukrajini raste.

Severna Koreja je jedna od retkih zemalja koja je priznala nezavisnost otcepljenih ukrajinskih regiona i izrazila podršku njihovom prisajedinjenju Rusiji.

 

 

 

Ostavite komentar