Vesti > Svet

Zaharova: Zapad NAMERNO gura situaciju na KiM ka OTVORENOM SUKOBU

Eskalacija se dešava u trenutku kad EU, koju je Generalna skupština UN ovlastila da posreduje u dijalogu, ne želi da reši to pitanje

Izvor: K1info/Tanjug

07/11/2022 > 20:29

podeli vest:

Zaharova: Zapad NAMERNO gura situaciju na KiM ka OTVORENOM SUKOBU
Foto: Tanjug/AP

Rusija je zabrinuta zbog eskalacije u vezi s Kosovom, jer Zapad gura situaciju ka otvorenom sukobu i ne čini ništa da zaustavi provokacije radikala iz Prištine, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Uznemireni smo zbog zaoštravanja situacije oko Kosova, gde takozvane prištinske vlasti ponovo namerno dižu tenzije pod pasivnim okom ili čak uz direktnu podršku svojih sponzora u Vašingtonu i evropskih saveznika - rekla je ona.

Zaharova je rekla da time što ne preduzima efikasne korake ka okončanju provokacija radikalnih kosovskih Albanaca, Zapad namerno gura situaciju u otvoreni sukob.

Ona je napomenula da se trenutna eskalacija odvija u trenutku kad Evropska unija, koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija ovlastila da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, u suštini ne želi ili nije u stanju da reši to pitanje.

Beograd, naprotiv, pokazuje konstruktivan pristup i poziva na rešavanje problema kroz dijalog i sprovođenje postojećih sporazuma, istakla je Zaharova.

- Miran skup u Kosovskoj Mitrovici 6. novembra potvrdio je podršku javnosti ovoj politici Vlade Srbije - navela je ona.

Zaharova je naglasila da "prinudno povlačenje kosovskih Srba iz struktura lokalne vlasti, uključujući i one iz policije, smatraju manifestacijom njihove nespremnosti da budu saučesnici u zločinačkoj politici vlasti kosovskih Albanaca prema srpskom stanovništvu na KiM, koje proteruju iz njihove domovine.

Insistiramo na tome da je apsolutni prioritet da prištinske vlasti implementiraju svoje obaveze utvđene dijalogom uz posredstvo Evropske unije, pre svega, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština koja bi imala punopravnu izvršnu vlast kao sredstvo za odbranu prava i slobode Srba, ali bi u suštini obezbeđivala njihov fizički opstanak, naglasila je Zaharova.

- Ne vidimo održivu alternativu obostrano prihvatljivom rešenju između Beograda i Prištine na osnovu rezolucije SB UN 1244, koja će biti u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i koju će odobriti Savet bezbednosti UN - zaključila je Zaharova.

 

 

 

Ostavite komentar