Vesti > Svet

ZELENSKI tvrdi da RUSIJA izaziva VEŠTAČKU GLAD, a ko je u stvari KRIV?

Predsednik Ukrajine traži da reaguju Ujedinjene nacije i G20

Izvor: K1info/Tanjug

29/10/2022 > 22:33

podeli vest:

ZELENSKI tvrdi da RUSIJA izaziva VEŠTAČKU GLAD, a ko je u stvari KRIV?
Foto: Tanjug/AP Photo


Ruska suspenzija sporazuma o izvozu žitarica zahteva snažan međunarodni odgovor Ujedinjenih nacija i G20, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je optužio Rusiju da pokušava da stvori veštačku glad u Africi, na Bliskom Istoku i u Južnoj Aziji. Međutim, nije komentarisao činjenicu da su brodovi sa žitom iz Ukrajine do sada pretežno završavali na Zapadu, a ne u zemljama koje glad najviše pogađa. 

Jedna od pretpostavki je da se to dešava zato što Ukrajina plaća dug zemljama Zapada za oružje koje dobija, tako da gladni u Africi, Bliskom Istoku i Aziji neće ni dobiti neophodne namirnice.

Podsetimo, Rusija je saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon današnjeg napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koji su angažovani za obezbeđenje žitnog koridora, preneo je TASS.

- Uzimajući u obzir teroristički akt koji je kijevski režim uz učešće britanskih stručnjaka počinio 29. oktobra 2022. protiv brodova Crnomorske flote i civilnih plovila angažovanih da osiguraju bezbednost žitnog koridora, Rusija obustavlja svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka - navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Istovremeno, Rusi su najavili da će besplatno da isporuče do 500.000 tona žitarica siromašnim zemljama u naredna četiri meseca, uz pomoć Turske

 

 

Ostavite komentar